weby pro nejsevernější čechy

Torzo sloupu neznámého určení v Klášterci nad Ohří

Článek je součástí seriálu Mariánské, trojiční a světecké sloupy

V Klášterci nad Ohří jsem zmapoval světeckých sloupů už víc než dost, přesto se tu ještě najdou další.

I když v tomto konkrétním případě se zrovna moc o sloupu hovořit nedá. V zámeckém parku, přímo naproti jedné z kapliček křížové cesty, stojí sokl, o němž by nezasvěcený dozajista jako o sloupu neuvažoval. Kniha Mariánské, trojiční a další světecké sloupy a pilíře v Ústeckém kraji popisuje torzo na straně 271.

Jediným vodítkem je nápis na podstavci – podle něho nechal sloup 2. července 1684 postavit klášterecký perníkář Michael Danzer. Zřejmě ani není jasné, kde to bylo. Text nápisu prý vede k doměnce, že sloup mohl nést kaplicový nástavec s pašijovými výjevy, tuhle hypotézu ale asi těžko někdo kdy potvrdí či vyvrátí… Dnes je k vidění jen samotný sokl, nesoucí v horní části už pouze zkorodovaný čep.

Aktualizace 27. listopadu 2017: Do komentářů přispěl pan Ivo Novák (za což velmi děkujeme):

Dobrý den, myslím, že odpověď na otázku, kde stál původně sloup i jak přibližně vypadal, uvádí ve své publikaci p. Zdeněk Vachata (Klášterec nad Ohří. Přehled dějin města a okolí). Např. ve 2.vydání této knihy na straně 245 autor uvádí k této památce následující poznámku: Michal Danzer dal vztyčit roku 1684 sochu Krista na kříži u celního můstku poblíž pivovaru pod zámkem. S největší pravděpodobností stál tedy tento sloup někde poblíž dnešního můstku přes Široký potok či u přemostění bývalého mlýnského náhonu. Na své dnešní místo se snad dostal při rozšiřování zámeckého parku jihovýchodním směrem, patrně začátkem 80. let 19.století.


Series Navigation<< Sloup se sochou Piety v JirkověSloup Panny Marie v Libochovicích >>
Tagy