weby pro nejsevernější čechy

Sloup Panny Marie v Práchni

Článek je součástí seriálu Mariánské, trojiční a světecké sloupy

Ve stínu Panské skály (a to doslova – je od ní kousek a nikdo si ho kvůli tomu ani nevšimne) stojí pískovcový sloup s vrcholovou sochou Madony z počátku 18. století.

Ve stínu je ale i historie sloupu. Jak uvádí kniha Mariánské, trojiční a další světecké sloupy a pilíře v Libereckém kraji na straně 123, neexistují zatím vůbec žádné prameny, které by se sloupu týkaly a pomohly s určením okolností vzniku či následné historie. Jediné, co se dá s určitostí tvrdit, že na zadní straně podstavce jsou zbytky nápisu o renovaci, datované 18xx a dotované (zřejmě) někým, kdo se nejspíš jmenoval Sebastian Palme. Víc ani ťuk.

V Českolipském deníku se objevila následující informace:

Tragédie u Varhan na Práchni

Na jihovýchodním úpatí Panské skály stojí Mariánský sloup, postavený na památku mladého tovaryše a vdovy, kteří zde umrzli za bouřlivé zimní noci 18. ledna 1739 (snad při cestě ze zásnub). Jeho přesné stáří bohužel neznáme. Předpokládá se, že byl postaven ve stejném roce, co došlo k tragédii.

Odkud autoři čerpali, to je ve hvězdách…

Kniha Znamení víry v krajině podstávkových domů na stranách 84 a 85 uvádí, že „Uznání za postavení a údržbu sloupu dle tradice náleží rychtáři Christianu Palme a jeho potomkům. Sloup byl v roce 2002, rok po jeho kompletním poničení, obnoven.


Series Navigation<< Sloup se sochou svatého Petra v MnichověSloup svatého kříže v Třebušíně >>
Tagy