weby pro nejsevernější čechy

Sloup s kaplicí (boží muka) v Jablonném v Podještědí – Markvarticích

Článek je součástí seriálu Mariánské, trojiční a světecké sloupy

Na křižovatce silnic do Lvové a Petrovic (Liberecká a Lužická) v Jablonném v Podještědí – Markvarticích  u železničního přejezdu stojí v trávníku pískovcový sloup s kaplicí.

V encyklopedii Mariánské, trojiční a další světecké sloupy a pilíře v Libereckém kraji se sice o jednom sloupu s kaplicí píše, leč ten je o hodný kus dál, naproti Palmeho dvoru. Sloup u přejezdu je dle webu o pietních vojenských místech vlastně pomníkem obětem Sedmileté války, což dosvědčuje nápis na čelní straně podstavce:

Denkmal
für die im
Gefecht am
15.7.1757
hier
gefallenen
Krieger

Web o Lužických horách uváděl, že v kaplici jsou reliéfy Piety, sv. Antonína, Madony a sv. Jana Křtitele. Jenže mám silné podezření, že došlo k záměně s výše zmíněným jiným sloupem- tady žádné reliéfy nebyly a nejsou. V obdélných nikách jsou obrázky, a to takřka všechny natolik omšelé, že určit, který výjev je který je nad mé síly.

Aktuálně se lze na webu dočíst opravené podrobné údaje:

V horní části vsi u křižovatky silnic z Jablonného do Lvové a Petrovic stojí barokní pískovcový sloup, na jehož vrcholu je kaplice s dvouramenným železným křížem a na plechu malovanými obrazy sv. Zdislavy, sv. Vavřince, sv. Petra a sv. Dominika. Sloup nechal údajně zřídit už kolem roku 1680 dominikánský převor Petr Rentz jako památku na překonání moru. Podle místní tradice u sloupu při dobývání Jablonného v roce 1757 padl hejtman von Qualen a mnoho rakouských vojáků, kteří tu měli být také pohřbeni, což připomínal nápis z roku 1909. V roce 2008 sloup zrenovoval Jan Fedorčák z České Lípy a do kaplice byly vsazeny nové obrazy svatých od Roberta Urbánka z Jablonného v Podještědí.

Mapy.cz tvrdí, že „Původně dřevěný sloup s dvouramenným křížem na vrcholu stál již od roku 1680. Dnes se jedná o pískovcová sloupová boží muka se čtyřmi obrazy (sv. Dominika, sv. Vavřince mučedníka, sv. Petra mučedníka a blahoslavené Zdislavy) a dvouramenným křížem.“

Jak je z fotografií patrné, vrcholový dvouramenný kříž je tvarován z drátu. Stejným způsobem jsou vytvořeny ozdobné spirály mezi jednotlivými nikami kaplice. A na zadní straně soklu kdysi býval také nápis. Na rozdíl od předního, který je vytvořen barvou, zřejmě tesaný. A pokud mohu soudit, stejného znění.

Series Navigation<< Sloup s kaplicí (boží muka) ve LvovéSloup Nejsvětější Trojice v Zákupech >>
Tagy