weby pro nejsevernější čechy

Sloup se sochou Krista v České Lípě

Článek je součástí seriálu Mariánské, trojiční a světecké sloupy

V České Lípě tak trochu mimo centrum pozornosti stojí sloup se sochou žehnajícího Krista. Nedaleko zdejší nemocnice, v Moskevské ulici naproti budově bývalého pivovaru.

Tentokrát mohu využít nejen svou oblíbenou knihu Mariánské, trojiční a další světecké sloupy a pilíře v Libereckém kraji, kde je mu věnován rozsah stran 52 až 55, ale užitečné informace o něm obsahuje i publikace Drobné sakrální památky v České Lípě.

Celkový pohled na sloup se sochou Krista v České Lípě

Na tomto místě stával sloup se sv. Janem Křtitelem z doby kolem roku 1760 (je zachycen na vedutě města mědirytce Weissera). V soupise soch farnosti je sloup evidován roku 1835 jako velmi starý a částečně poškozený. Obec sloup dala 1839 odstranit jako zchátralý a o rok později tu stál nový sloup se sochou Žehnajícího Krista, který posvětil městský děkan Anton Kromholz. Kronikář Josef Eisselt popisuje, že formanům se při dovozu podařilo rozlomit dřík sloupu vejpůl a musel se vyrobit nový. Práce provedl zednický mistr Josef Frölich z Borku, horní část sloupu však byla zhotovena v Praze. K posvěcení došlo 28. září 1840.

Roku 1913 požádal měšťanský pivovar o posunutí sloupu mimo dopravní tepnu a byl ochoten nést náklady na přemístění. V žádosti je zmíněno, že socha je poškozená, chybí část hlavy a žehnající ruka. Od stěhování ale bylo nakonec upuštěno.

Roku 1961 sloup poškodil nákladní vojenský automobil. Nápravu vychýlení z osy slíbil provést Vojenský útvar Zákupy, odkud viník pocházel, o jejím průběhu ale neexistuje žádný dokument. V roce 1974 byl sloup přemístěn do Okresního vlastivědného muzea a po restaurování akademickými sochaři Miroslavem Zentnerem a Josefem Šimůnkem byl o rok později osazen v klášterní zahradě. Ta ale zmizela při stavbě KD Crystal, sloup byl tedy opět rozebrán a umístěn znovu v muzeu. V roce 1997 bylo rozhodnuto o znovupostavení sloupu a došlo k restaurování, které provedl Pavel Kraus z Pavlovic. Když byla roku 1999 budována kruhová křižovatka, došlo k návratu sloupu na takřka původní místo. Kontrolní zpráva Památkového ústavu však označila práci i restaurátorskou zprávu za nedostatečnou, obé bylo následně napraveno.

Jednoduchý pískovcový toskánský sloup s podstavcem stojí na třístupňovém schodišti. Na vrcholu na čtvercové krycí římsové desce stojí socha Krista (taktéž z pískovce) v nařaseném šatu se zdvihnutou rukou.

Aktualizace v říjnu 2019 (sloup snad čekají lepší časy) ->

Stupňovitý základ sloupu

Vrcholová socha Žehnajícího Krista

Vrcholová socha Žehnajícího Krista

Pohled na vrcholovou sochu zezadu

Celkový pohled na sloup zezadu

Series Navigation<< Sloup Panny Marie v Černovicích u ChomutovaSloup Nejsvětější trojice v České Lípě >>
Tagy