weby pro nejsevernější čechy

Sloup Panny Marie v Červeném Hrádku

Článek je součástí seriálu Mariánské, trojiční a světecké sloupy

V blízkosti zámku Červený hrádek se nachází (momentálně je na místě spíše napsat nacházel) jeden ze světeckých sloupů, který někdy bývá připisován Janu Brokofovi.

Jedná se o jednoduchý sloup, který nesl na svém vrcholu sochu Panny Marie Immaculaty. Najít ho je možné v bývalém zámeckém parku, na skalnaté vyvýšenině, kde v jeho blízkosti stojí hrobka Ludwiga Karla Gustava Hohenlohe-Langenburg.

Návrší s podstavcem sloupu Panny Marie a hrobkou

Informační tabule pod skaliskem

Pohřební kaple

Pěšina vede od parkoviště pod zámkem kolem zámeckého rybníku, zpustlého domu a další vodní plochy. Sloup tu stál mnohem dříve než hrobka, datován je do roku 1695, hrobka byla postavena 1836.

Schody od zámecké cesty ke kapli

Informace o sloupu jsou víceméně hypotézami, dostupné prameny mlčí. V knize Mariánské, trojiční a další světecké sloupy a pilíře v Ústeckém kraji je sloup popsán na stranách 173 a 174. Sloup zřejmě nechal postavit ve zmíněném roce Georg Franz Blaschek, jehož jméno je na patce čelní strany podstavce. Podle brožury Brokof a Jirkov Jaroslava Cinybulka šlo o zámeckého komorníka, který ji snad nechal postavit před okny nemocné hraběnky a možná o její vytvoření požádal tehdy již pražského sochaře, přítele, který několik let tvořil právě tady.

Dále jsou na podstavci letopočty „A 1780 R.V. “ a „Ao 1836 Rv“ a také jméno „K. LANGENAUER“ – soudí se, že jde o jméno řemeslníka, který sloup opravoval.

Datace sloupu na podstavci

Údaj o renovaci

Údaj o renovaci

Na podstavci stál jednoduchý sloup o výšce „5 loktů“, nesoucí na vrcholu sochu Neposkvrněného početí na kouli, obtočené hadem, symbolem hříchu. Léta socha chátrala, zakryta okolní vegetací, železo trhalo kámen do té míry, že upadl kus podstavce a část hlavy Panny Marie.

Korozí roztržený podstavec

Čep na podstavci, na němž byl umístě sloup se sochou

Již v roce 2009 byl stav označován za havarijní. V současné době na svém místě stojí pouze poničený podstavec, sloup se mi po chvíli chození podařilo najít u zadní stěny kaple.

Sloup ukrytý u kaple

Sloup ukrytý u kaple

Naštěstí nejde o zcizení sochy, ale o dlouze vymodlenou opravu (alespoň doufám).

Prázdný podstavec bez sloupu a sochy


Series Navigation<< Sloup svatého Jana Nepomuckého v RokycanechSloup se sochou Piety v Jirkově >>
Tagy