weby pro nejsevernější čechy

Sloup s kaplicí (boží muka) u Rynoltic

Článek je součástí seriálu Mariánské, trojiční a světecké sloupy

V lesích u Rynoltic, na trase zelené turistické značky, souběžné s mezinárodní naučnou stezkou Lužické a Žitavské hory, z Polesí do Lvové, stojí u cesty pískovcový objekt, něco mezi sloupem s kaplicí a kapličkou.

Mapy.cz udávají, že jde o boží muka. Nepodařilo se mi najít o nich nikde ani zmínku, byť je na nich vidět, že je někdo alespoň v minimální míře udržuje.

Nízký schodový podstavec, na něm kvádrový nízký sokl s profilovanou horní hranou. Na něm ve spodní části širší, následně zúžená hranolová část, zakončená římsou, na níž sedí velká kaplice s nikou se sedlovou stříškou. Tento komplet je (asi původně bíle) omítnutý, nebo natřený. Na čelní straně dole planoucí srdce ze zelených snítek (plamen nahoře), nad ním oválný otvor, v němž je vsazen moderní dřevěný anděl. V trojúhelníkovém štítě kaplice je malovaný křížek, uvnitř niky je obraz, zřejmě jde o Pannu Marii s planoucím (a asi probodnutým?) srdcem.

Series Navigation<< Sloup s kaplicí (boží muka) v Jablonném v Podještědí – Markvarticích u Palmeho dvoraSloup s kaplicí (boží muka) ve Lvové >>
Tagy