weby pro nejsevernější čechy

Hrobová kaple rodu Hohenlohe u zámku Červený Hrádek

V bývalém zámeckém parku Červený Hrádek na skalnaté vyvýšenině v blízkosti sloupu Panny Marie stojí hrobová kaple Ludwiga Karla Gustava Hohenlohe-Langenburg.
Přímo na místě o kapli informuje tabule:

Kaple je kulturní památkou (součást areálu zámku):

Hrobní kaple s trojúhelným štítem s křížem na vrcholu, stojící na obdélném půdorysu uprostřed vegetace pochází z roku 1867. Nad obdélným vchodem vyvrcholeným tympanonem ve tvaru lomeného oblouku s kamennou kružbou je umístěn erb s knížecí korunou.

Různé zdroje čerpají ze stejného pramene jako výše uvedená tabule:

Hrobka Ludwiga Karla Gustava Hohenlohe-Langenburg (1823-1866)

Pseudogotická stavba na malém ostrohu je hrobkou s obestavěným prostorem 4,8 x 3,9 m a podzemní kryptou stejných rozměrů. V jihovýchodní stěně je je usazeno kruhové okno o průměru 85 cm, čelní, severozápadní část hrobky je tvořena žulovým portálem vchodových dveří, vstup je opatřen dvoukřídlou masivní mříží. V průčelí vchodu je terakotová plastika erbu Hohenlohe-Langenburg.

Hrobku nechala v roce 1867 postavit červenohrádecká hraběnka Marie Gabriela Trautmansdorff-Weinsberg (1840-1923), vdaná za prince Ludwiga Karla Gustava Hohenlohe-Langenburg (1823-1866). Právě pro princovy ostatky byla hrobka určena. Kyrysnický plukovník Ludwig Karl Gustav zemřel 26. července 1866 na následky těžkých zranění, jež utržil v bitvě, kterou u Hradce Králové 3. července 1866 svedly Prusko a Rakousko.

Kaple byla rekonstruována v roce 2020.

O šlechtické rodině Hohenlohe von Langenburg podrobně zde ->

Series Navigation<< Kostel svatého Jiljí v JirkověKostel svatého Václava v Bechlíně >>
Tagy