weby pro nejsevernější čechy

Pomník obětem 1. světové války v Božím Daru

V centru Božího Daru na zatravněné ploše malého náměstí stojí několik pomníků, jedním z nich je pomník obětem 1. světové války.

Na webu Spolku pro vojenská pietní místa:

Nápis:
Unseren Gefallenen

1914 – 1918

Eisenfol Rudolf, Fischer Herman, Fisher Rudolf, Gunther Rudolf, Gunther Alfred, Gunther Eduard, Gunther Julius, Gunther Max, Gunther Alfred, Gunther Paul, Gunther Hermann, Gunther Eduard, Gunther Wenzl, Gorla Bruno, Gorla Anton, Gorla Josef, Gebert Richard, Gahler Johann, Grund Robert, Gunl Leo, Groger Anton

Hogn Ferdinand, Hogn Hugo, Hogn Josef, Hell Emil, Hein Hugo, Hognerger Josef, Krehan Franz, Krehan Emil, Krehan Albin, Krehan Eduard, Krehan Johann, Krehan Anton, Krehan Oskar, Krehan Eduard, Kraus Johann, Korb Peter, Knoll Karl, Knoll Gustav, Kreuzinger Rudolf, Krieglstein Hans, Krucher Alois, Kreissl Rudolf

Kolitsch Josef, Lindner Oskar, Lossl Anton, Liehr Johann, Martikan Peter, Muller Rudolf, Mevinsky Karl, Miehl Emil, Oppl Josef, Pfos Ferdinand, Richter Emil, Richter Oskar, Reinmarth Emil, Reinmarth Johann, Reinmarth Josef, Schuster Bruno, Schuster Karl, Schlief Florian, Schlief Franz, Schreiber Anton, Scherber Anton, Scherber Josef

Scherber Adolf, Stieler Josef, Stieler Adolf, Schlebeel Huog, Schlebeel Emil, Siegl Wilhelm, Siegl Emil, Siegl Johann, Suss Engelbert, Schmiedl Karl, Schmiedl Anton, Schmieder Josef, Schivager Eduard, Theimer Franz, Unger Bruno, Wonend Julius, Wolf Johann, Wolf Josef, Wolf Johann, Wolf OSkar, Wehnl Andreas, Ziener Theodor

V Centrální evidenci válečných hrobů je pomník evidován pod číslem CZE4106-10038:

Kamenný pomník obětem I. sv. války na návsi se seznamem padlých obyvatel obce.

A protože jsme na území Karlovarska, lze využít bohaté informace z webu Památky a příroda Karlovarska:

Pomník obětem 1. světové války byl postaven v roce 1925 podle návrhu jáchymovského sochaře Josefa Sellinga na náměstí uprostřed města Boží Dar (Gottesgab). Celkové náklady na stavbu pomníku tehdy činily 22 tisíc korun. Pomník byl zřízen na památku 88 padlých, zemřelých a nezvěstných obyvatel farního obvodu božídarského děkanství během bojů první světové války. Jméno padlého lesníka Antona Grögera z Rozhraní bylo uvedeno již na starším rodinném pomníku nedaleko osady i na pozdějším pomníku padlým v Ryžovně. Slavnostní odhalení pomníku proběhlo dne 16. srpna 1925.

Po nuceném vysídlení německého obyvatelstva po konci druhé světové války však přestal být pomník udržován a postupně chátral. V devadesátých letech 20. století přistoupilo město Boží Dar k celkové renovaci zchátralého pomníku. Pomník byl tehdy celkově očištěn a obnoveno zlacení všech nápisů.

V roce 2011 přistoupilo město Boží Dar k celkové rekonstrukci pomníku v rámci projektu „Pomníky jako turistický cíl v Božím Daru a Ryžovně“ spolufinancované z evropského Operačního programu Cíl 3/ Ziel 3 na podporu přeshraniční spolupráce mezi Českou republikou a Svobodným státem Sasko 2007–2013 s celkovou dotací ve výši 13 885,60 EUR. Samotné práce provedla firma Kamenictví – Granit s.r.o. z Hroznětína. Během renovace byly opraveny a doplněny poškozené části pomníku a provedena rekonstrukce terasa včetně doplnění zdobného kovaného řetězu ohrazení.

Kamenný pomník v podobě pylonu je vytvořen ze žuly. Na přední straně komolého pylonu z leštěné žuly je vyryt zlacený německý věnovací nápis: „Unseren Gefallenen“ (Našim padlým). Pylon je umístěn na vrcholu hranolového podstavce s krycí deskou v podobě mohutné vynesené profilované hlavice. Na její přední straně je vysekána zlacená datace: „1914-1918“. Na stěnách podstavce jsou osazeny desky z leštěné žuly, na kterých je vysekáno celkem 88 jmen padlých, zemřelých a nezvěstných obyvatel farního obvodu božídarského děkanství, na každé straně je vyvedeno 22 jmen ve dvou sloupcích zlaceným písmem.

Na čelní straně nízké hranolové patky bývala původně připevněna obdélná nápisová deska s dnes již neznámým textem. Základnu podstavce tvoří hranolový sokl z bosovaných žulových kvádrů. Podstavec je postaven na třech stupních ze žulových kvádrů. Na druhém stupni je osazen nízký zdobný kovaný železný plůtek, zdobený původně symboly železných válečných křížů. Pomník je postaven na vyzděné terase z lomového kamene s žulovými krycími deskami a ohraničením v podobě devíti hranolových žulových sloupků, mezi kterými je natažen zdobný kovaný řetěz. Plocha terasy je vyplněna mramorovou drtí. Terasa je přístupná přeloženým s žulovým schodištěm o čtyřech stupních a nízkým vyzděným zábradlím s nárožním hranolovým žulovým sloupkem.

Series Navigation<< Pomník obětem válek v LibyniPomník obětem 1. světové války v Tisé >>
Tagy