weby pro nejsevernější čechy

Hrob Jaromíra K. Novotného na hřbitově ve Zlonicích

V severovýchodním rohu hřbitova ve Zlonicích je na ohradní zdi u hrobu rodiny umístěna pamětní deska Jaromíra K. Novotného.
Hádám, že nad touto deskou bývala další, věnovaná rodině – zřejmě její zbytky jsou na fotkách rozlámané vpravo. Bohužel na desce nejsou uvedeny žádné bližší údaje (chybí datum narození), a popravdě ani neumím hádat, o jakou div. skupinu 33 se jednalo.

Spolek pro vojenská pietní místa:

Dne 12.5.1944 padl náš věrný kamarád
a vrchní ved.div.skupin v Brüxu
J.K.NOVOTNÝ
ze Zlonic

Poznámka: 12. 5. 1944 se uskutečnil první nálet na Most, respektive na chemické závody v Záluží. První z osmnácti náletů, které v období 2. světové války uskutečnilo spojenecké letectvo. Není divu, že středem pozornosti spojeneckých bombardérů se stala právě akciová společnost Sudetenlandische Treibstoffwerke A.G. Výroba pohonných hmot v továrně se pohybovala kolem 50 tisíc tun měsíčně. Vyřazením z provozu by bylo citelně oslabeny zásobování Wehrmachtu i Luftwaffe na všech frontách. Náletu na chemické závody se zúčastnilo 140 bombardérů B-17.
Zdroj: panzernet.net

Jak je z fotky patrné, není nápis uveden kompletní, vedle podobizny ve spodní části je další text:

SPI SLADCE, DRAHÝ KAMARÁDE,
CO OSUD VZAL, TO NEVRACÍ,
MY VZPOMÍNKY TI ZACHOVÁME
ŽES‘ ŽIVOT SVŮJ DAL ZA PRÁCI.

KAMARÁDI A DIV.SKUPINA 33
FY: S.T.W. Brüx

V Centrální evidenci válečných hrobů není hrob evidován.

V materiálu Padlí a zemřelí z let 1938 – 1945 na hřbitovech a památnících na Slánsku a v jeho nejbližším okolí od Pavla Bartoníčka se lze dozvědět:

Obětí náletu v Záluží u Mostu byl Jaromír K. Novotný, pohřbený ve Zlonicích, na jehož hrobě čteme: Dne 12. 5. 1944 padl náš věrný kamarád a vrchní ved. div. skupin v Brüxu J.K. Novotný ze Zlonic. Spi sladce drahý kamaráde, co osud vzal, to nevrací, my vzpomínku Ti zachováme žes ́ život svůj, dal za práci. Kamarádi a div. skupina 33. Fy: S.T.W. Brüx.

Tehdejší S.T.W. – Sudetenländische Treibstoffwerke AG Maltheuern bei Brüx (Sudetská továrna na pohonné hmoty a.s., Záluží u Mostu) byly po válce přejmenovány na Stalinovy závody, později Chemické závody Československo-Sovětského přátelství.

Series Navigation<< Hrob Aloise Ježka na hřbitově ve ZlonicíchKenotaf Eduarda Novotného na rodinném hrobě na hřbitově ve Zlonicích >>
Tagy