weby pro nejsevernější čechy

Pomník generála Antonína Sochora u hradu Stohánek jižně od Hamru na Jezeře

Hluboko v lesích, u křižovatky poblíž hradu Stohánek, v bývalém vojenském prostoru jižně od Hamru na Jezeře, stojí pomník generála Antonína Sochora.

Dostupné starší fotografie ukazují velmi odlišný stav proti tomu, co jsem viděl na vlastní oči. Pomník procházel postupnou přeměnou – středový pylon vypadal jinak, byl na něm reliéf, sloupky vypadaly jinak a nesly jinak řešené ohrazení… Viz fota z webu Spolku pro vojenská pietní místa:

Spolek pro vojenská pietní místa uvádí:

Nápis:
ZDE TRAGICKY ZAHYNUL
PŘI PLNĚNÍ
SLUŽEBNÍCH ÚKOLŮ
HRDINA SSSR GENERÁLMAJOR
ANTONÍN SOCHOR

V centrální evidenci válečných hrobů je pomník evidován pod číslem CZECZE5101-08256.

Pomník je kulturní památkou:

Bronzová reliéfní busta generálmajora Antonína Sochora umístěná na pískovcovém hranolu pochází z roku 1958. Drobný vojenský památník se nachází na místě, kde byl genmjr. Sochor smrtelně zraněn při autonehodě 16. srpna 1950.

Na široké základně ohraničené čtyřmi sloupky se zábradlím vztyčen hranolovitý sokl, na kterém složen z pískovcových kvádrů vysoký hranol, který byl původně zakončen pěticípou hvězdou, 2007 nenalezena. Na přední straně v 2/3 výšky zasazen bronzová reliéfní busta genmjr. Antonína Sochora hledící vpravo. V dolní části umístěna kamenná deska s vytesaným a černě zvýrazněným českým nápisem: “ Zde tragicky zahynul při plnění/služebních úkolů/hrdina SSSR GENERÁLMAJOR/ Antonín Sochor”. Celý památník přetřen bílou barvou.

Původní evidenční list památky přidává pár podrobností:

Pěticípá hvězda ze stejného materiálu jako sloup. Na patě památníku umístěna deska s nápisem „Generálmajor Antonín Sochor / hrdina Sovětského svazu“, pod tím totéž rusky. Pomník vytvořil neznámý autor.

O Antonínu Sochorovi zde ->, jen stručná připomínka – údajná nešťastná náhoda je většinou považována za atentát:

V nočních hodinách z 15. na 16. srpna 1950, kdy Antonín Sochor cestoval s řidičem do vojenského prostoru. V místě, kde byla téměř rovná cesta, narazil do vozidla neosvětlený náklaďák a podplukovník Sochor utrpěl vážné poranění. Nákladní Tatra 111 narazila do osobního vozu Škoda Tudor z pravé strany, kde seděl generál Antonín Sochor na místě spolujezdce. Podle některých pramenů měl rozseknutou hlavu sekyrou, což měla údajná srážka zamaskovat. 16. srpna v nemocnici v Jablonném v Podještědí zranění podlehl. 6. října 1955 byl povýšen do hodnosti generálmajora in memoriam.

Ještě než byl odvezen do nemocnice, přijel na místo náčelník tajné vojenské rozvědky Bedřich Reicin, který se podílel na zinscenování různých provokací a falešných obvinění, byl spolupachatelem vraždy generála Heliodora Píky. Sám byl nakonec obviněn a odsouzen ve vykonstruovaném procesu s Rudolfem Slánským.

Antonín Sochor třikrát unikl organizovaným atentátům. Poprvé bylo ostřelováno jeho letadlo, podruhé a potřetí se střílelo na jeho automobil, počtvrté se atentát zdařil, přestože měl Antonín Sochor na klíně samopal s ostrými. Řidič, který nehodu zavinil, byl odsouzen. Brzy ale propuštěn a ještě před koncem roku 1950 utekl do zahraničí.

Některé zdroje verzi o úmyslném zabití vyvrací:

Vyšetřování nehody bylo znovu otevřeno v roce 2003. Podařilo se získat nové výpovědi přímých svědků, kteří potvrdili, že nehoda nemohla být fingovaná. To potvrdila i rekonstrukce, oba řidiči byli nezkušení a podle odborníků by fingování takové nehody byl úkol pro profesionální kaskadéry, ale i ti by nebyli schopní načasovat náraz do předních dveří.

Podrobně v informačním letáku zde ->

Series Navigation<< Hrob Antona Marschalla na hřbitově v LitoměřicíchPamětní deska obětem válek a komunismu na městském úřadu v Litoměřicích >>
Tagy