weby pro nejsevernější čechy

Pomník (hrob) vojáka Rudé armády v Čížkovicích

Nedaleko vstupu na hřbitov v Čížkovicích se nachází hrobové místo, pomník na vojáka Rudé armády, který zahynul při osvobozování Československa.

Obdélný prostor, ohraničený obrubníkem a vysypaný kamennou drtí. Nad místem hlavy kamenná stéla na dvoustupňovém podstavci, na čelní straně nápis, nad ním pěticípá rudá hvězda. Vrchol stély upraven do jehlanu.

Web Spolku pro vojenská pietní místa informuje:

ZDE ODPOČÍVÁ
VOJÁK SOVĚTSKÉ ARMÁDY
ZAHYNUL TRAG. SMRTÍ
PŘI OSVOBOZOVÁNÍ
NAŠÍ VLASTI
9. KVĚTNA 1945

Poznámka:
Datum 9.5.1945 je pouze symbolické. O této tragédii je záznam v Čížkovické obecní kronice na straně 166. Zde se píše, že Rudá armáda dorazila do Čížkovic až třetí den po 9. květnu. Armáda dorazila do Čížkovic tedy až 12. května 1945, kdy se stala smutná událost, při které přišel o život jeden ruský voják. V kronice na straně 166 v dolní části stránky je jen malá zmínka:
Oběť: nešťastnou náhodou přišel o život vojín Rudé armády, když se byl naň zřítil sloup u parku.(Podle výpovědí místních lidí došlo k dopravní nehodě, kdy auto narazilo do sloupu stojícího u parku. Nárazem se sloup přerazil a zasáhl již zmíněného vojína.)

V Centrální evidenci válečných hrobů je pomník evidován pod číslem CZE4208-550.

Web nabízí fotku zcela jiné podoby hrobového místa a mírně odlišnou historku:


Foto z webu Centrální evidence válečných hrobů ->

V čele hrobu ohraničeného obrubníkem na mohutném, dvojstupňovitém soklu konická deska završená jehlanem, na čelní stěně plastická pěticípá hvězda, pod ní nápisová deska z černé leštěné žuly s rytým textem, materiál umělý kámen.

Zde odpočívá / voják Sovětské armády / zahynul trag. smrtí / při osvobozování / naší vlasti / 9. května 1954.

Neznámý voják Rudé armády tragicky zahynul dne 13.5.1945 – přejet tankem.

Kamenická práce, instalováno 1945, nově upraveno 1970.

Series Navigation<< Pomník (hrob) vojáka Ruské carské armády Alexeja Ljočkovského v ČížkovicíchPomník obětem 1. světové války obce Valdek >>
Tagy