weby pro nejsevernější čechy

Pomník obráncům hranic v Horní Světlé

Na samé státní hranici na dohled od vrcholu Luže v místech, kde stávala celnice na přechodu do Waltersdorfu, stojí od roku 2003 pomník, věnovaný obráncům hranic republiky Československé v roce 1938, finanční stráži, četnictvu, policii a armádě.

Na webu Spolku pro vojenská pietní místa:

Nápis:
NA PAMĚŤ OBRÁNCŮ ZDEJŠÍ CELNICE
A VŠECH DALŠÍCH HRANIČÁŘŮ,
KTEŘÍ V ROCE 1938 BRÁNILI
DEMOKRATICKÉ ČESKOSLOVENSKO
PROTI ÚTOKŮM
SUDETONĚMECKÉHO FREIKORPSU.
NIKDY NEZAPOMENEME!

Poznámka:
Pomník na památku obránců hranice na hraničním přechodu Dolní Světlá – Waltersdorf. Dne 22. září 1938 zaútočili heinleinovští žoldnéři na zdejší československou celnici. Na žulovém bloku je výše citovaný nápis. Vedle pomníku je vsazena replika dřívějšího československého hraničního sloupu. Památník zřídila Československá obec legionářská v Mladé Boleslavi a nainstalovala dne 22. 9. 2003.

Podrobně na webu o Lužických horách ->

Československá obec legionářská Jednota Mladá Boleslav spolu s KVH ROTA NAZDAR A KVH Česká Lípa vybudovaly památník, který připomíná nebezpečný a vysilující, ale hlavně statečný boj našich občanů roku 1938 na československo-německé hranici. Tragické osudy našich hraničářů byly završeny 1. října 1938, kdy byla Československá republika nucena v důsledku tzv. Mnichovské dohody odstoupit značnou část pohraničního území bez ohledu na jejich dosavadní i budoucí osudy. Místo pro zbudování památníku bylo vybráno v obci Horní Světlá, kde došlo v září 1938 k přepadení zdejšího celního úřadu.

V Centrální evidenci válečných hrobů je pomník evidován pod číslem CZE5106-08210:

Na žulovém bloku (kusu) zasazeném do krajiny je nápis a znak Českého lva.

Series Navigation<< Kenotaf Franze Hampela na hřbitově v RybništiPomník padlým příslušníkům finanční stráže v Dolním Podluží >>
Tagy