weby pro nejsevernější čechy

Pomník vojákům Rudé armády na hřbitově v Kunraticích u Cvikova

V severovýchodní části hřbitova v Kunraticích u Cvikova stojí mezi stromy pomník vojákům Rudé armády.

Tato část hřbitova je v podstatě zcela prázdná. Na rozsáhlé travnaté ploše se v zadní části nedá přehlédnout obrubníkem rámované hrobové místo,  v němž rostou dvě exotické stálezelené dřeviny a na jehož zadním vyšším obrubníku stojí několikastupňový obelisk s černou nápisovou deskou v rámu na čelní straně. Mírně vtipné mi přijde, že pietní místo padlým vojákům armády SSSR má v horní části kříž – až to vzbuzuje pocit, zda „náhrobek“ původně nesloužil jinému účelu a nebyl pouze „vhodně“ adaptován pro novou potřebu. Bohužel se o něm nic moc neví.

Spolek pro vojenská pietní místa cituje nápis:

NA VĚČNOU
PAMÁTKU
PADLÝM
RUDOARMĚJCŮM
V BOJI ZA
NAŠI SVOBODU
1945

V centrální evidenci válečných hrobů je pomník evidován pod číslem CZE5106-08209:

Hrob padlých sovětských vojáků v II. světové válce. Hrob se nachází v areálu hřbitova obce Kunratice u Cvikova. Jedná se o opracovaný pískovcový pomník s nápisovou deskou v severovýchodní části hřbitova. Bližší informace neznáme.

Hrob udržuje na své náklady obec a okolí hrobu je udržováno sekáním trávy v rámci údržby celého hřbitova. V roce 2014 obec u hrobu upravila vzrostlou trvalou zeleň tak, aby nezakrývala pomníček s nápisovou deskou. Prostor uvnitř obrubníku byl upraven vysypáním bílou kamennou drtí.

Citovaný text docela rychle zastaral, stejně jako tehdejší fotky. Po úpravě drtí a záhonku ani stopy.

Series Navigation<< Hrob Waltera Hoffmanna na hřbitově v Kunraticích u CvikovaPamátník – hrob Meiera Salomona Gaba na vojenském hřbitově v Ladech v Podještědí >>
Tagy