weby pro nejsevernější čechy

Pamětní deska obětem bitvy u Bachmače na budově Hanáckých kasáren v Olomouci

Na budově Hanáckých kasáren v Olomouci do ulice 1. máje u náměstí Republiky je umístěna pamětní deska obětem bitvy u Bachmače.
Spolek pro vojenská pietní místa:

Nápis:
BACHMAČ
8.-13.3.1918

ČEST PADLÝM I VÍTĚZŮM
K 20. VÝROČÍ ODHALILP.PL. 6. HANÁCKÝ
13.3.1938

PŮVODNÍ DESKA BYLA ZA OKUPACE ZNIČENA A 7.3.1948 ZNOVU OBNOVENA

V Centrální evidenci válečných hrobů je pamětní deska evidována pod číslem CZE7107-54276:

Žulová pamětní deska umístěná na budově Hanácké kasárny, jejímž ústředním motivem je soška legionáře v zimní výstroji vytvořená pražským sochařem Otakarem Španielem. Za ní je na žulovém kameni desky pak vyznačena mapa části Ukrajiny a Ruska mezi Gomelem a Kijevem a od Kurska k Charkovu. (Zdroj: Milan Tichák – Příběhy olomouckých pomníků a hřbitovů, str. 86)

Z FB o Olomouci:

Bitva u Bachmače byla bitva první světové války. Boje tzv. československých legií proti německé přesile proběhly 8.-13. března 1918 u dnešního ukrajinského města Bachmač.

Web Turistika:

Nejrůznějších památníků, pomníků a pamětních desek najdeme ve více než stotisícové hanáckě metropoli, celkem pochopitelně, dost a dost. Většinu z nich míjí obyvatelé města i jeho návštěvníci takřka bez povšimnutí, pár jich však zaujmout dokáže. Mnohdy už jen tím, že nějak vystupují před hmotu budovy, na které jsou umístěny. A právě mezi takové patří i pamětní deska připomínající bitvu u Bachmače, která proběhla ve dnech 8. až 13. března 1918 a která měla k Olomouci blíže než si mnozí uvědomují.

Deska se nachází na fasádě budovy Hanáckých kasáren (náměstí Republiky) a kromě nápisu „Bachmač / 8.-13.3.1918 / Čest padlým vítězům“ a stylizované „mapky“ je zde také uvedeno, že desku „K 20. výročí odhalil p. pl. 6. Hanácký / 13.3.1938“. Pod tím vším je nám ještě menším písmem sděleno, že „Původní deska byla za okupace zničena a 7.3.1948 znovu obnovena“.

Tím hlavním, co desku zvýrazňuje, je ovšem soška legionáře v zimní výzbroji a se vztyčenou pravicí, kterou vytvořil významný sochař, řezbář, medailér a pedagog Otakar Španiel (1881 – 1955). Postava legionáře s puškou v levé ruce má připomínat bitvu u Bachmače (dnes Ukrajina), kde československé legie statečně bojovaly proti německé přesile.

Na závěr snad ještě pár slov o bitvě u Bachmače, která se odehrávala zejména v lokalitě tamního železničního nádraží a mostu přes řeku Desnu.

Střelecký 6. Hanácký pluk bojoval skutečně statečně. Během bitvy sice padlo 145 legionářů, ale německé ztráty byly více než dvojnásobné (nakonec těch mrtvých na straně legionářů byly ale také téměř tři stovky). V bojích se proslavila zejména Olomoucká kulometná rota známá jako „Colt“. Legionáři v bitvě použili tři obrněné vlaky (dva české a jeden ruský) a je zajímavé, že v té době už byla uzavřena mírová smlouva (tzv. Brestlitevský mír) mezi bolševiky a Němci. Legionáři přitom vlastně původně před Němci, které Ukrajina vpustila na své území, v bahně a nočním mrazu jen ustupovali a osádky obrněných vlaků držely proti přesile bachmačský železniční uzel, z kterého „prchající“ legionáři odjížděli.

Series Navigation<< Pomník obětem 1. světové války v Kryštofově údolíJihoslovanské mauzoleum v Bezručových sadech v Olomouci >>
Tagy