weby pro nejsevernější čechy

Pomník – hrob Petra Nimoviče Nazarenka na hřbitově ve Sloupu v Čechách

Na okraji hřbitova ve Sloupu v Čechách se nachází hrob „válečného hrdiny“ ze 2. světové války Petra Nimoviče Nazarenka.

Kolikrát již jsme se mohli přesvědčit, jak jsou dějiny ohebné a jak se události přizpůsobují politickým potřebám.

Na webu Spolku pro vojenská pietní místa je citován nápis:

VĚČNÁ JE PAMĚŤ NAŠÍM OSVOBODITELŮM

Zde jest pohřben staršina
PETR NIMOVIČ
NAZARENKO
padl v boji za svobodu
naší velké rodiny
dne 9.5.1945
ve věku 26 let

Web ovšem doplňuje pravdu z knihy Krvavé léto 1945 – Poválečné násilí v českých zemích (Jiří Padevět, nakladatelství: Academia, Praha 2016, str.378):

9. května okolo 23:15 byl na místním zámku zastřelen opilým vojákem Rudé armády Petrem Klimovičem Nazarenkem hrabě Kaspar Preysing, když se snažil ochránit svou manželku Elizabeth, rozenou Dohanskou, před znásilněním. Té se podařilo během incidentu utéct oknem. Ráno 10. května byl pachatel vraždy zastřelen a pohřben u vily Pompe. Podle farní kroniky obce Sloup bylo tělo zřejmě v roce 1948 exhumováno a pohřbeno na hřbitově ve Sloupu.

V Centrální evidenci válečných hrobů je pomník evidován pod číslem CZE5106-08214. Tento web obsahuje i popis pomníku:

Pískovcový náhrobek s kruhovým vypouklým emblémem, v jehož středu je reliéfně vyhotoven srp, kladivo a klasy (vyzlaceno), emblém je posazen do mohutné rudé hvězdy. Text je vyryt do pískovce a na spodní části podstavce je vypracovaná plastická symbolika spojených rukou. Nápisová deska (původně skleněná) byla přelepena deskou žulovou, dílo vytvořil sochař Jan Vít v roce 1948. Hrob se nachází na hřbitově ve Sloupu v Čechách. Hrob udržuje obec Sloup v Čechách. Prostor kolem hrobu obec udržuje sekáním trávy v rámci údržby celého hřbitova.

A doplněna je poznámka „Byl zastřelen svým velitelem za vraždu, kterou spáchal.

Series Navigation<< Pomník obětem 1. světové války na Lesním hřbitově v Novém BoruPomník padlému z 2. světové války – Hrob V. K. Garnovského v Kamenici u Zákup >>
Tagy