weby pro nejsevernější čechy

Pomník obětem 1. světové války u Sklářského muzea v Kalinově ulici v Novém Boru

Na nádvoří mezi budovou Sklářského muzea a nového Informačního centra v Novém Boru je v záhonu u plotu umístěn pomník obětem 1. světové války.

Jak Spolek pro vojenská pietní místa, tak Centrální evidence válečných hrobů v Novém Boru evidují celou řadu hrobů, kenotafů a pomníků, ale tenhle pomník nefiguruje nikde. Předpokládám, že tady není jeho původní místo. Myslel jsem, že tu byl umístěn v rámci úprav místa a stěhování Infocentra z TGM, kde bývalo dřív, někdy kolem roku 2021. Jenže Panorama map.cz ho tu ukazuje už v roce 2016 (jen se k němu asi tehdy nedalo dostat):

Nepodařilo se mi o něm najít ani čárku. Ale nakonec ve vlastním fotoarchivu mám fotku z okna muzea z roku 2014, na níž už pomník na tomto místě stojí (viz galerie).

Jakožto neněmčinář a neodborník na starší písma jsem se snažil s pomocí překladače interpretovat nápisy a jména (při focení jsem musel částečně odstranit zeleň, někde bohužel nedostatečně). Takže bez záruky:

Den
Glaubensgenossen
die im Weltkriege
1914-1918
ihr junges Leben
Lieken
in treuem
Gedenken die
evang. Gemeinde
Haida

Josef
Schmiedmeier
*
Walter Seifert
*
Walter Valentin

Julius Büttner
*
Theodor Hek
*
Otto Nadusch
*
Christ. Nehmann

Treue
um
Treue

O nějaký čas jsem se alespoň něčeho doptal – pomník se na pozemek patřící muzeu dostal od dnes již neexistujícího evangelického kostela (demolován v únoru 1983) a měl by být věnovaný padlým členům evangelické náboženské obce-

Series Navigation<< Kenotaf Žaludových a Breuerových na židovském hřbitově v Českém KrumlověPomník Stanislava Nechvátala v Husitské ulici ve Varnsdorfu >>
Tagy