weby pro nejsevernější čechy

Pomník obětem 1. světové války na hřbitově v Terezíně

V jihovýchodní části městského hřbitova v Terezíně je umístěn pomník obětem Velké války.

Pomník nepřehlédnutelný, ale jaksi zvláštně evidovaný. V centrální evidenci je zahrnut do velké skupiny „hromadné hroby a jednotlivé pomníky“ bez bližší zmínky, Spolek pro vojenská pietní místa ukazuje na fotce poměrně zpustlé místo a cituje jen část nápisů v češtině a němčině.

Tři schodové stupně jsou základnou pro spodní část vyskládanou ze dvou řad opracovaných pískovcových bloků. Následuje zdobené tělo pomníku – na rozích opěrné sloupy, zkosené směrem vzhůru. Plocha mezi nimi má vždy ze strany dvojici sloupků, mezi nimiž je ve spodní části letopočet, poněkud překvapivě 1914-1919. Nad ním střídavě dvě ratolesti, svázané mašlí, nebo kříž. Na horní hraně nápisové pole s textem POKOJ VÁM! v příslušném jazyce. V další etáži římsa, na jejíž hraně je umístěno pole pro další nápis: ČESTNÉ PAMÁTCE ZDE POHŘBENÝCH HRDINŮ. Vrchol pomníku tvoří kopule, nesoucí kamenný kříž s iniciálami JN.

Web Spolku pro vojenská pietní místa uvádí na pomníku jen tyto nápisy:

ČESTNÉ PAMÁTCE
ZDE POHŘBENÝCH HRDINŮ

POKOJ VÁM!

ZUM EHRENDEN ANDENKEN
HIER BEERDIGTEN KRIEGER

1914-1918

Pomník ale zřejmě prošel obnovou (minimálně okolí je proti fotce z roku 2010 k nepoznání), a nápisy jsou ze 4 stran v různých jazycích.

Takže čtyři varianty – česká strana ČESTNÉ PAMÁTCE ZDE POHŘBENÝCH HRDINŮ – POKOJ VÁM! – 1914-1919, německá ZUM EHRENDEN ANDENKEN HIER BEERDIGTEN KRIEGER – RUHET IN FRIEDEN ! – 1914-1919, polská KU CHWALEBNEJ PAMIECI TU SPOCZYWAJANCYCH BOHATEROV – SPOCZYWAJCIE SPOKOJNIE ! 1914-1919, maďarsky AZ ITT ELTEMETETT HÖSÖK TISZTELETÉRE ÉS EMLÉKÉRE – LEGYEN BEKE VELETEK ! – 1914-1919.

Pomník je evidován v Centrální evidenci válečných hrobů pod číslem CZE4205-477.

Series Navigation<< Pomník ruských vojáků z 1. světové války na židovském hřbitově v TerezíněPamětní deska účastníkům Rumburské vzpoury u vojenského hřbitova mezi Bohušovicemi nad Ohří a Terezínem >>
Tagy