weby pro nejsevernější čechy

Pomník obětem 1. světové války v parku v Lázních Libverda

U jedné z cest lázeňským parkem od hlavní silnice směrem k hotelu Nový dům stojí mezi stromy pomník obětem 1. světové války.

Pomník zaniká v terénu, upozorňují na něj vlastně jen tři schůdky od cesty do lesa. Ošuntělý povrch příliš pozornosti nepřitáhne, a poslední znatelný nápis spíš mate – všichni víme, že Velká válka netrvala 1914-1916… Vysvětlení se údajně skrývá ve faktu, že pomník je věnován vojákům, kteří se zde během 1. světové války léčili.

Na webu Spolku pro vojenská pietní místa:

Nápis:
WELTKRIEG
1914-1916

Poznámka:
Žulový pomník vzhledem podobný božím mukám, na stupňovitém žulovém podstavci; v horní části jsou patrné dnes již nevýrazné nápisy „Weltkrieg“ a „1914 – 1916“;
na čelní straně byla nejspíš vsazena pamětní deska; možná se jedná o pomník zbudovaný válečnými veterány, kteří v Lázních Libverda (Bad Liebwerda) pobývali po I. sv. v. (zdroj databáze CEVH MO ČR)

V Centrální evidenci válečných hrobů je pomník evidován pod číslem CZE5102-37734:

Jedná se o pomník z vděku postavený a odhalený v květnu 1916 vojáky rak.-uh. armády, kteří se v Lázních Libverda (Bad Liebwerda) léčili během I. sv. v.; byla zde filiálka libereckého c. a k. reservního špitálu, a to jak pro mužstvo (200 lůžek), tak pro důstojníky (12 lůžek-nejspíš v dnešním lázeňském penzionu Frýdlant)

Series Navigation<< Pomník obětem 1. světové války na hřbitově v Lázních LibverdaPomník znovuosídlení pohraničí v Tupadlech >>
Tagy