weby pro nejsevernější čechy

Památník obětem arménské genocidy v Kralupech nad Vltavou

V parku, rozkládajícím se na levém břehu Zákolanského potoka souběžně s ulicí Mostní v Kralupech nad Vltavou, stojí památník obětem arménské genocidy.

O vzniku a instalaci na městském webu:

Monument ve formě křížového kamene bude slavnostně odhalen v Husově parku ve středu 15. září 2021 od 15.00 hodin. Slavnostního aktu se zúčastní mimo jiné arménský velvyslanec Ashot Hovakimyan a kardinál Dominik Duka, který památníku udělí své požehnání.

Iniciátorem celého projektu je Telman Nersisjan, rodák z Arménie, který ale celý svůj život žije v Kralupech nad Vltavou. Jeho rodiče uprchli ze země zmítané válkou v roce 1993, když mu bylo pouhých několik měsíců. Nersisjan nechal dílo na své náklady v Arménii vyrobit, následně zajistil jeho transport a umístění v kralupském parku.

Zdobené kamenné stély s křížem, tzv. chačkary, se v Arménii tesají již před tisíc let. Právě u nich si arménské komunity po celém světě každoročně 24. 4. připomínají výročí genocidy.

Na soklu pod křížem je na kovové cedulce nápis:

TENTO KŘÍŽOVÝ KÁMEN BYL RUČNĚ VYTESÁN A DOVEZEN Z ARMÉNIE JAKO PAMÁTNÍK
OBĚTEM ARMÉNSKÉ GENOCIDY, KTERÁ SE STALA 24.04.1915 A VZALA ŽIVORY 1 500 000
LIDEM.PAMÁTNÍK BYL ZDE POSTAVEN ZA PODPORY MĚSTA KRALUP NAD VLTAVOU PRO
POSÍLENÍ ČESKO-ARMÉNSKÝCH VZTAHŮ A ODSOUZENÍ LIDSKÝCH MASAKRŮ.
PROJEKT FINANCOVAL A REALIZOVAL INVESTOR ING. TELMAN NERSISJAN.
07.07.2021

Spolek pro vojenská pietní místa

Series Navigation<< Pomník obětem 2. světové války v ulici U Parku v Kralupech nad VltavouPamětní deska obětem náletu na kostele Nanebevzetí Panny Marie a svatého Václava na Palackého náměstí v Kralupech nad Vltavou >>
Tagy