weby pro nejsevernější čechy

Hrob Waltera Hoffmanna na hřbitově v Kunraticích u Cvikova

V opačném rohu hřbitova v Kunraticích u Cvikova, než se nachází pomník vojákům Rudé armády, je v blízkosti cesty hrobové místo Waltera Hoffmanna.

Dle dostupných archivních fotografií i toto místo mírně pustne. Bývalo to kolem plno (až moc) zeleně, plocha hrobu byla kryta kačírkem, uprostřed byl umístěn ozdobný obrubník s květinovou výzdobou. Dnes tu v pravém zadním rohu roste pouze jedna dřevina, která zřejmě rozvalila obrubník (jeho část je vyzvednuta a umístěna výš než zbytek). Plocha hrobu je hliněná a je na ní vysázeno pár keříků…

Foto z webu Spolku pro vojenská pietní místa (autor: Tomáš Šefl, 02.07.2010)

Spolek pro vojenská pietní místa cituje nápis:

WALTER
HOFFMANN
1923-1947
VYZNAMENANÝ
ČS. VÁLEČNÝM KŘÍŽEM 1939-1945
IN MEMORIAM
VELITEL PARTYZÁNSKÉ SKUPINY
WALTRO.

V centrální evidenci válečných hrobů je pomník evidován pod číslem CZE5106-08208:

Jedná se o běžný hřbitovní náhrobek s nápisovou deskou s kamennou obrubou kolem hrobového místa – hrob partyzána Waltera Hoffmanna – velitele partyzánské skupiny Waltro, která v oblasti Cvikovska provedla řadu menších, ale pro válečnou výrobu významných sabotážních akcí. Její aktivita byla po válce ohodnocena ministerstvem obrany jako významná odbojová činnost.Walter Hoffmann byl in memoriam vyznamenán válečným křížem 1939-1945.

Hrob se nachází v areálu hřbitova v Kunraticích u Cvikova, číslo hrobu je 89. Hrob upravila v červnu 2014 obec Kunratice u Cvikova. Z důvodu vysokého věku nájemce hrobu bude nadále hrob udržovat obec.

O tomto partyzánovi nelze nic moc zjistit, ukázal se mi pouze rozhovor z 10. 5. 2015 s nedávno bohužel zemřelým historikem českolipského muzea Ladislavem Smejkalem, z něhož vybírám:

Objevily se i námitky, v případě skupiny Waltro, že to žádní partyzáni nebyli, že pouze kradli a loupili, ale to jak si myslím není pravda. Protože tady šlo opravdu o lidi, kteří vedli boj velmi záměrně a vedli ho jako skutečnou válku v zázemí. I samotný Walter Hoffmann byl člověk velmi statečný, ovšem trochu nepochopitelně pak vstoupil do služeb NKVD. To je opět potřeba vidět v určitém kontextu: oni po něm chtěli, aby ukazoval na bývalé nacisty. Ano, ukazoval, ale zřejmě v okolí Cvikova ukázal i na bývalé Ukrajince z ukrajinské legie z roku 1920, kteří tu zůstali a oženili s Němkami. Někteří pak byli dokonce zatčeni a odvezeni do gulagu, tak jako se to dělo u lidí, kteří byli sumárně označeni za bělogvardějce.

Series Navigation<< Pomník obětem 1. světové války v TřebívlicíchPomník vojákům Rudé armády na hřbitově v Kunraticích u Cvikova >>
Tagy