weby pro nejsevernější čechy

Pomník Theodora Kouby v ulici Štábního Kapitána Kouby v Chomutově

Na trávníku mezi železniční tratí a ulicí Štábního Kapitána Kouby v Chomutově je umístěna pomník – pamětní deska toho, po němž je zdejší ulice pojmenována.

Web Spolku pro vojenská pietní místa:

Nápis:
štábní kapitán Theodor Kouba

*2. června 1897
+31. října 1941 – popraven nacisty

československý legionář v Itálii
důstojník 46. pěšího pluku v Chomutově
příslušník domácího odboje proti nacistům

Poznámka:
Kouba Theodor, *2.6.1897, místo narození: Dožice, okr. Blatná, bydliště: Dožice, okr. Blatná, první a poslední hodnost v legiích: poručík, hodnost R-U armády: kadet, datum a místo přihlášení do legií: 1.10.1917, Padula, datum zařazení do jiné legie: 29.3.1918, konec v legiích: 31.12.1919, zkratky armád, u kterých sloužil: LI, poslední útvar R-U armády: 11. p. pl., první a poslední útvar v legiích: 39. p. pl., zajetí: 2.10.1916, Faiti, Pečinka, kód: V, prameny: osobní karta legionáře, legionářský poslužný spis.
(zdroj: http://www.vuapraha.cz/fallensoldierdatabase )

V Centrální evidenci válečných hrobů není pomník evidován.

Kdyby byly tiskové zprávy tak, jak mají být, bylo by jasno, ze kdy pomníček pochází – lze se pouze dočíst, že návrh na jeho zřízení pochází z „návrhu dalšího ročníku participativního rozpočtu, který byl představen navrhovateli 17. ledna v zastupitelském sále na radnici v Chomutově„. Rok chybí… O nic lepší není ani zpráva o odhalení hned několika pamětních míst zde ->

O vznik pamětních desek se zasloužil člen chomutovských organizací Československé obce legionářské a Českého svazu bojovníků za svobodu Milan Kopecký. Nejprve jejich umístění navrhl v rámci participativního rozpočtu, ve kterém jeho námět neprošel hlasováním občanů. „Před rokem, kdy se plánovaly oslavy výročí, jsem za obec legionářskou i za svaz bojovníků za svobodu opět navrhl vytvoření desek a představitelé města byli k návrhu vstřícní a díky tomu mohly být desky dnes odhaleny,“ řekl Milan Kopecký. Desky byly umístěny na kamenné bloky, které městu darovalo kamenictví Archkaso. Díky tomu celkové náklady vyšly jen na třicet tisíc korun. Pamětní desky byly postupně odhaleny v pátek dopoledne. 

Citovaná zpráva je (snad) z listopadu 2018.

Series Navigation<< Základní kámen nerealizovaného pomníku v Sadech Čs. armády v ChomutověPomník obětem válek u kostela svaté Barbory v Lipské ulici v Chomutově >>
Tagy