weby pro nejsevernější čechy

Pomník padlému z 2. světové války – Hrob V. K. Garnovského v Kamenici u Zákup

Ve spodní části místního hřbitova v Kamenici u Zákup se nachází hrob padlého vojína Rudé armády.

Na pomníku je sice uvedeno konkrétní jméno, otázkou však zůstává, nakolik jde o skutečný hrob či symbolické pietní místo. Portál Ministerstva obrany ČR totiž uvádí „hrob příslušníků Rudé armády (neověřená jména) na místním hřbitově“. Čili ne jednoho, ale možná i více. Ovšem na druhou stranu toto území patří k těm, které primárně osvobozovala 2. polská armáda (citace z wiki): „Už 7. května 1945 německá armáda opustila město Zákupy, o dva dny později dorazily jednotky polské, po nich i sovětské armády.“ O osvobození Kamenice jsem nic konkrétního nenašel, ale nejspíš lze předpokládat, že měla stejný osud jako nedaleké Zákupy. Jak ti tedy mohl nějaký ruský vojín padnout, když Němci už byli pryč a nejprve tudy prošli Poláci?

Jak jsem říkal už mnohokrát, nejsem žádný historik a není v mých silách prohledávat archivy a obesílat instituce. Já jen procházím a využívám veřejně dostupné zdroje. Takže na webu Spolku pro vojenská pietní místa je přepisu nápisu:

В. К. ГАРНОВСКОМУ
VOJÍNU RUDÉ ARMÁDY
PADLÉMU V KVĚTNU 1945
ВОЙЦУ КРАСНОЙ АРМИИ
ПАВШЕМУ 8 МАЙ 1945 Г.

MY DALI ŽIVOT,
VY DEJTE LÁSKU
МЫ ОТДАЛИ ЖИЗНЬ
ВЫ ДАЙТЕ ЛЮБОВЬ

A v Centrální evidenci válečných hrobů je pomník evidován pod číslem CZE5101-8267 s výše uvedenou poznámkou o neidentifikovatelnosti zde pohřbeného/pohřbených.

Klasické hrobové místo ohraničené obrubníky z leštěného kamene má v záhlaví na širším a vyvýšeném obrubníku desku z leštěné černé žuly s pěticípou hvězdou a výše vedeným nápisem.

Series Navigation<< Pomník – hrob Petra Nimoviče Nazarenka na hřbitově ve Sloupu v ČecháchHrob Ivana Stěpanoviče Šatnyje na Lesním hřbitově v Novém Boru >>
Tagy