weby pro nejsevernější čechy

Pamětní deska Jakoba Mitereho na ambitech u kostela svatého Jiří ve Chřibské

Na stěně kaple ambitu vpravo od vstupu do areálu kostela svatého Jiří ve Chřibské je umístěna pamětní deska Jakoba Mitereho.

Web o Lužických horách:

Do vnější zdi kaple, stojící po pravé straně vstupní brány, nechal Eduard Lehmann roku 1898 vsadit pamětní desku chorvatského hraničáře Jakoba Mitereho, který zemřel ve zdejším špitálu na následky zranění, utržených v bitvě proti Prusům u Dolní Chřibské v srpnu 1778.

Eduard Lehmann (1844 – 1923) se narodil v Horní Chřibské. V rakouské armádě zúčastnil bitvy u Hradce Králové v roce 1866 a některých dalších střetnutí, což výrazně ovlivnilo jeho další život. Po návratu do civilu se věnoval hledání a označování vojenských hrobů v severních Čechách, o kterých psal také články a knížky. Mimoto nechal postavit pomník padlým v saském Hochkirchu a byl zakládajícím členem spolku pro postavení pomníku bitvy národů u Lipska. Za svou činnost byl vyznamenán dvakrát rakouským a jednou i pruským řádem.

Spolek pro vojenská pietní místa:

Nápis:
Auf dieser geweihten Stätte ruhet
Jakob Mitere
vom k. k. ungar. (croat.) Oguliner Grenz Inf. Reg. No. 3
derselbe fiel im Kampfe gegen die Preussen zu Nie-
derkreibitz im August 1778, nachdem er von einem dicht-
belaubten Baume aus. 6 seiner Gegner niedergestreekt-
hatte, und starb an den erhaltenen Wunden noch dessel-
ben Tages im Burgspitale zu Kreibitz den Heldentod
für´s Vaterland.
Ehre seinem Andenken.

Gewidmet von Eduard Lehmann 1898.

V Centrální evidenci válečných hrobů je pomník evidován pod číslem CZE4215-39020:

Černá kamenná deska zapuštěná do zdi na pravé straně vjezdu do areálu objektu starého hřbitova – deska je poškozená mnohačetnou prasklinou.

Series Navigation<< Pomník obětem 2. světové války na náměstí Míru před kostelem Narození svatého Jana Křtitele v Kamenickém ŠenověPomník obětem 1. světové války na kostele svatého Jiří ve Chřibské >>
Tagy