weby pro nejsevernější čechy

Pamětní deska obětem náletu na kostele Nanebevzetí Panny Marie a svatého Václava na Palackého náměstí v Kralupech nad Vltavou

Na jižní stěně kostela Nanebevzetí Panny Marie a svatého Václava na Palackého náměstí v Kralupech nad Vltavou je umístěna pamětní deska obětem náletu.

Na webu Spolku pro vojenská pietní místa:

Nápis:
22.3.1945

OBĚTEM NÁLETU

JEN KOSTEL SE SVOU TICHOU VĚŽÍ
ZŮSTAL TRČET MEZI TROSKAMI
NEDOTČEN.
NA JEHO PODLAHU SNÁŠELI MRTVÉ
KATOLÍKY-EVANGELÍKY I BEZ VYZNÁNÍ
A CHRÁM JE VŠECHNY PŘIJÍMAL
POD VLÍDNOU STŘECHU.
JAROSLAV SEIFERT

VĚNUJÍ TI – KTEŘÍ NEZAPOMNĚLI.

V Centrální evidenci válečných hrobů je pomník evidován pod číslem CZE2111-02028:

Pamětní deska obětem náletu dne 22. 03. 1945 ztvárněná metodou cizelování do měděného plechu. Deska nepravidelného tvaru, v horní části ztvárněná v podobě připomínající korunu s krystaly. Autor plastiky ak. soch. Hvozdenský. Umístěná na kralupském kostele.

Kralupy nad Vltavou byly vždy průmyslovým městem, od roku 1901 tu fungovala rafinerie minerálních olejů Kralupol, přezdívaná „Petrolejka“, a proto se na sklonku 2. světové války město stalo cílem spojeneckého náletu, aby se zničilo místo výroby syntetického benzínu. Jenže Němci už v roce 1943 výrobu zastavili jako neefektivní. Objekt pečlivě zamaskovali a po zbytek války udržovali v provozuschopném stavu. O tom, že se v něm syntetický benzin už dva roky nevyrábí, neměli Američané plánující útok bohužel ani tušení. 

Na město zaútočilo podle různých zdrojů celkem 125 až 210 letadel, jež během půl hodiny svrhla na 300 tun bomb. Letadla údajně nalétávala na město v deseti formacích, celý nálet trval s přestávkami zhruba 72 minut. Podle různých pramenů dopadlo na město dohromady 1256 až 2500 tříštivých bomb o celkové hmotnosti 316 tun.

Bombardéry se nad městem objevily kolem půl jedné odpoledne. Hned první bomba zasáhla jedinou nádrž rafinerie, v níž ještě zbýval zbytek ropy. Další zasáhly nedalekou lakovnu. Ropa i lak se vznítily a vytvořily neprodyšný závoj černého dýmu, který zahalil téměř celé město. Lidé začali utíkat do okolních polí, pro mnohé však bylo už příliš pozdě.

Hustý dým z rafinerie a lakovny zakryl bombardovacím posádkám výhled na cíl, takže další letadla svrhávala svůj náklad víceméně naslepo. Bomby tak dopadaly i na obytné čtvrti, které nebyly primárním cílem náletu. Nejvíce zasažená byla oblast dnešního sídliště V Zátiší, oblast kolem železničního nádraží a Palackého náměstí.

Celkem zahynulo 145 kralupských občanů a další stovka německých vojáků. Poškozeno bylo celkem 995 domů, dalších 117 domů bylo úplně zničeno. Na nálet doplatilo zničením také 22 podniků a 16 veřejných budov.

Series Navigation<< Památník obětem arménské genocidy v Kralupech nad VltavouPomník Romana Jedličky před OC Galerie pošta v Chomutově >>
Tagy