weby pro nejsevernější čechy

Pomník národní revoluce u kaple svatého Josefa v Evani

Na návsi v Evani za kaplí svatého Josefa v oploceném travnatém prostranství stojí pomník národní revoluce 1945.

Plocha kolem kaple je nepřístupná, branka ke kapli na opačné straně je zamčená. Naskládané čedičové sloupce nejvíc ze všeho připomínají jubilejní císařské pomníky (např. v Kamenickém Šenově nebo v Pertolticích pod Ralskem), ale je na něm umístěna novodobá nápisová deska, na níž se přes veškerou snahu nedá přečíst už ani písmeno. Pokud nějaké zdroje vůbec pomníček zaznamenávají, pak pouze neurčitě bez bližší specifikace.

Až postupným dohledáváním a mravenčí prací dostopováno – na některých starších fotkách se bylo možno doluštit toho, že se jednalo o pomník národní revoluce 1945. Jak jinak, než adaptací původního pomníku padlým velké války. V knize Tatíčku, vrať se k nám! (třetí díl věnovaný pomníkům velké války na Litoměřicku) je pouze v závěrečném abecedním seznamu – Eywan, adaptovaný pomník – bez jakýchkoli podrobností.

Překvapivě ale pomník figuruje v Centrální evidenci válečných hrobů, kde je evidován pod číslem CZE4208-556:

Shluk nestejně vysokých čedičových sloupů z Hazmburku, na ploše ve středu pískovcová deska s rytým textem, okolo parková úprava ohraničená drátěným plotem. „Na paměť / národní revoluce / 5.5.1945“. Upraveno v roce 1946 z původního památníku obětí I. světové války. Rok původní instalace a autor nezjištěny.

Spolek pro vojenská pietní místa

Series Navigation<< Hrob M. V. Chuďakova na hřbitově v ČerněvsiPomník obětem 1. a 2. světové války ve Stradonicích >>
Tagy