weby pro nejsevernější čechy

Pomník vojákům Rudé armády v parku v Lípové ulici v Duchcově

V parku v ulici Lípová, vedoucí podél břehu rybníka Barbora v Duchcově, stojí pomník vojákům Rudé armády.

Ač jsou na městském hřbitově v Duchcově momentálně pomníky dokonce dva (1, 2), tady se nachází další. Pietní místo tvoří dva obelisky, velký s hlavním nápisem a vpředu je malý kámen s cedulkou. Jeho historie je vcelku pohnutá, viz další text.

Spolek pro vojenská pietní místa:

Nápis:
NA VĚČNOU PAMĚŤ
PADLÝM SOVĚTSKÝM
HRDINŮM
KTEŘÍ POLOŽILI SVÉ ŽIVOTY
ZA OSVOBOZENÍ
MĚSTA DUCHCOVA

PRSŤ
Z DUKELSKÉHO
BOJIŠTĚ
2.10.1954

V centrální evidenci válečných hrobů je pomník evidován pod číslem CZE-4213-00729:

Pomník Rudé armády je umístěn v Lípové ulici – v parku nedaleko kostela sv. Barbory (Sady Rudé armády). Pomník je složený ze 3 částí ze stejného přírodního kamene – na podstavci je upevněn pomník s nápisní deskou, před pomníkem je na zemi malý kámen s nápisní deskou.

Nápis na velkém pomníku: „Na věčnou paměť padlým sovětským hrdinům, kteří položili své životy za osvobození města Duchcova“, nápis na malém kameni před pomníkem: „Prsť z dukelského bojiště 2.10.1954“.

Původně se jednalo o pomník básníka Schillera.

K poslední větě něco podrobností:

Po skončení druhé světové války došlo nejen k odsunu německých obyvatel Duchcova, ale také k odstranění všech německých symbolů. A protože se to bralo důkladně, odnesl to i Schiller coby příslušník německého národa, byť žijící v 18. století. Na počest osvoboditelů dostaly Sady Friedricha Schillera nové jméno Rudé armády a původní Schillerův kámen byl předělán na pomník Rudé armády.

Trvalo však několik let, než se městu podařilo dohodnout jak s Národním památkovým ústavem, tak se zástupci Velvyslanectví Ruské federace. Řešení v podobě dvou pomníků nakonec uspokojilo všechny strany. Schillerovu kameni se vrátila původní podoba a zároveň vznikl nový pomník připomínající osvobození Československa Rudou armádou.

Severočeské doly k tomu poskytly vhodný kámen – pískovec, který ladí k původnímu pomníku. … Pamětní deskou bude osazen také nově instalovaný kámen z Dolů Bílina, který bude připomínat hrdinství Rudé armády.

Z čehož vyplývá, že aktuální pomník neodpovídá poslední větě v textu CEVH, protože byl zřízen kompletně nově.

Series Navigation<< Pomník obětem 1. světové války na Máchově promenádě u náměstí Jiřího u Poděbrad v DuchcověHrob Otokara Bucla na hřbitově v Duchcově >>
Tagy