weby pro nejsevernější čechy

Pomník obětem 1. světové války v Zákolanech

Na kraji parku v Zákolanech, vytvořeného v cípu ohraničeném silnicí, Týneckým a Zákolanským potokem stojí pomník obětem 1. světové války.
Spolek pro vojenská pietní místa:

Nápis:
1914 – 1918

CIVÍN ALOIS, ČEBIŠ KAREL, ČERNÝ ED., GRÁF ANTON, HEROLD V., HNÁTEK J., HOLEČEK V., KANDLER J., KINDL ANT., MACHÁČEK A., MATERNA L., MENCL JAR., ROUBÍČEK J., SMUTNÝ J., ZBOŘIL FRANTIŠEK, KRUPKA ANT., GRÁF KAREL

V Centrální evidenci válečných hrobů je pomník evidován pod číslem CZE2109-36585:

Kamenná deska nahoře zaoblená do oblouku, postavená na výšku na kamenném podstavci, v horní části státní znak, pod znakem jména padlých, pod jmény padlých v dolní části desky plastika vojáka držícího v náručí zraněného.

Web Drobné památky k pomníku doplňuje:

Pomník v Zákolanech je tak trochu stranou zájmu návštěvníků obce …. a přitom tento pomník je zajímavý hned ze dvou důvodů. Především zaujme v pískovcovém bloku dovnitř vytesaný reliéf vojína, který drží v rukách svého umírajícího druha a naslouchá jeho posledním slovům. A za druhé, nad reliéfem byl zcela evidentně dodatečně doplněn seznam 15 padlých o dvě další jména. Lze jen spekulovat, zda se jednalo o pohřešované, nebo zraněné, kteří zemřeli po návratu domů. Pomník nemá žádné věnování (nebo se nedochovalo). V jeho horní části pod letopočty 1914-1918 je umístěn jen postupně chátrající znak českého lva. Na podstavci vpravo dole lze dohledat signaturu autora: K. Zentner, Libochovice.

Series Navigation<< Pamětní deska legionářům na obecním úřadě v ZákolanechPomník obětem 2. světové války u Zákolan >>
Tagy