weby pro nejsevernější čechy

Pomník zaniklé synagogy v parku Střed v Mariánských Lázních

V parku Střed u Hlavní třídy v Mariánských Lázních stojí jednoduchý pomník zaniklé synagogy a židovských občanů města.

Za povšimnutí v parku Střed stojí pomník židovským obyvatelům města, kteří museli z města uprchnout, případně byli násilně odvlečeni v průběhu druhé světové války. Pomník se nachází naproti proluce vedle domu Mars, kde stávala mariánskolázeňská synagoga. Ta byla stejně jako řada dalších synagog zničena nacisty během tzv. „Křišťálové noci“. Pomník byl odhalen v roce 2010.

Na webu Spolku pro vojenská pietní místa:

Nápis:
NEZEMŘU, BUDU ŽÍT A BUDU VYPRAVOVAT O HOSPODINOVÝCH ČINECH.
(ŽALM 118/17)

NA PAMĚŤ MARIÁNSKOLÁZEŇSKÝCH
ŽIDOVSKÝCH OBČANŮ A SYNAGOGY
POSTAVENÉ ROKU 1884
VYPÁLENÉ V NOCI ZA POGROMU
9 – 10 11 1938

ZUR ERINNERUNG AN DIE JUDISCHEN
BÜRGER VON MARIENBAD
UND DIE IM JAHRE 1884
ERBAUTE UND IN DER POGROMNACHT
9 / 10 11 1938
NIEDERGEBRANNTE SYNAGOGE

NIKDY NEZAPOMÍNEJME!
VERGESSEN WIR NIE!

Poznámka:
Jedná se o pomník připomínající události pogromu na židovské obyvatele Mariánských Lázní o Křišťálové noci z 9. na 10. listopadu 1938. Byl slavnostně odhalen dne 10. 11. 2010, tedy v den 72. výročí Křišťálové noci. Z několika návrhů bylo nakonec vybráno a realizováno dílo Ing. arch. Pavla Gracy. Pomník stojí přes ulici, přímo proti místu, kde stávala židovská synagoga. Finančně na něj přispěli i studenti z německého partnerského města Weiden. Původně byl pomník zamýšlen česko-německou sochařkou Ludmilou Seefried-Matějkovou již v roce 1997, ale ten nebyl pro svou finanční náročnost realizován. Pozemek po někdejší synagoze je dosud prázdný, patří soukromému majiteli, který místo plánuje zastavět novou budovou.

V Centrální evidenci válečných hrobů pomník není evidován.

Series Navigation<< Pamětní deska železničním zaměstnancům – obětem 2. světové války na budově nádraží v Kralupech nad VltavouPomník (hrob) vojáků Rudé armády na hřbitově ve Zlonicích >>
Tagy