weby pro nejsevernější čechy

Památník – hrob Meiera Salomona Gaba na vojenském hřbitově v Ladech v Podještědí

Na trase červené turistické značky východně od obce Lada v Podještědí se v lesíku nachází vojenský hřbitov, v němž mezi nově postavenými pravoslavnými kříži stojí i jeden židovský náhrobek.

Zajatecký tábor s přilehlým hřbitovem byl založen jako pravoslavný na začátku 1. světové války v prosinci 1914. Internovaných vojáků různých národností zde zemřelo pro špatné podmínky, zranění a nemoci přes sto. Všechny zdroje uvádějí, že „Hroby na hřbitově byly podle vyznání označeny latinským nebo pravoslavným křížem. Na všech byla upevněna plechová tabulka se jménem. Mohyla z kamenů zde vznikla na památku pohřbeným Židům.“ Nic z toho už není bohužel pravda. V letech 2008-2010 bylo zpustošené místo pietně upraveno za pomoci MO ČR v rámci programu péče o válečné hroby, jen tu dnes stojí pouze pravoslavné kříže, po mohyle ani stopy, a kousek za pomníkem zemřelým ruským zajatcům stojí malá stéla.

Spolek pro vojenská pietní místa:

Hier ruht in Frieden
der russische
Kriegsgefangene
Meier Salomon
Gabe
aus Boguslav Gouv. Kiev
geb.1888 gest. 5. Septbr. 1915

Spodní část nápisu nečitelná.

V centrální evidenci válečných hrobů není evidován.

Nad nápisem je židovská hvězda, tvořená dvěma složenými trojúhelníky, v jejichž protnutém středu je hebrejský nápis. O jakém nečitelném nápise je výše zmínka nemám tušení, vše, co je na stéle vidět, lze přečíst.

Series Navigation<< Pomník vojákům Rudé armády na hřbitově v Kunraticích u CvikovaVojenský hřbitov v Ladech v Podještědí >>
Tagy