weby pro nejsevernější čechy

Památník ruským válečným zajatcům na vojenském hřbitově v Ladech v Podještědí

Na trase červené turistické značky východně od obce Lada v Podještědí se v lesíku nachází vojenský hřbitov, jehož součástí je památník zemřelým ruským válečným zajatcům.

Zajatecký tábor s přilehlým hřbitovem byl založen jako pravoslavný na začátku 1. světové války v prosinci 1914. Internovaných vojáků různých národností zde zemřelo pro špatné podmínky, zranění a nemoci přes sto.

Wiki podrobně:

Ruským válečným zajatcům byl roku 1918 postaven uprostřed hřbitova pomník.

Spolek pro vojenská pietní místa:

Erbaut von den kriegsgef. russischen
Offizieren den Mannschaftspersonen
des Deutsch-Gabeler Lagers 1918.

V centrální evidenci válečných hrobů je pomník evidován pod číslem CZE5105-08154:

Pietní místo zahrnující pohřebiště se 138 dřevěnými pravoslavnými kříži na hrobových místech a dále objekt s věžičkou cibulovitého tvaru připomínající ruské stavby, v centrální části výklenek.

Zvláštní je, že všechny zdroje citují německou verzi nápisu pod výklenkem, která je ale zřejmě jen přepisem nápisu v azbuce nad ním – o něm se ale nikdo nezmiňuje. Zda něco bylo ve výklenku, také nikde ani slovo (tipoval bych to na nějakou ikonu). A po pravdě řečeno, spíše než ruské stavby mi to připomínalo výklenkovou kapli, až když jsem si přečetl, oč by se mělo jednat, zaznamenal jsem nezvyklý tvar plechové stříšky a báň na věžičce.

Series Navigation<< Vojenský hřbitov v Ladech v PodještědíPamátník ukrajinských vojáků u vojenského hřbitova v Ladech v Podještědí >>
Tagy