weby pro nejsevernější čechy

Pomník obětem 1. a 2. odboje ve Strakách

U autobusové zastávky pod rybníčkem ve Strakách  (část obce Zabrušany) stojí pomník obětem 1. a 2. odboje.

Lépe řečeno minitorzo, které tu po původním pomníku zbylo…

Spolek pro vojenská pietní místa:

Nápis (obdobný jako byl původně v nedalekých Všechlapech):
OBĚTEM
I. A II. ODBOJE

LIDÉ BDĚTE
J. FUČÍK

Pomník původně vypadal takto:

Foto z webu Spolku

V Centrální evidenci válečných hrobů je místo evidováno pod číslem CZE4213-740:

Vysoký pomník z pálených cihel, s deskou se státním znakem v horní části a nápisem ve spodní části, ohrazený plůtkem, byl v r. 2013 zbořen včetně plůtku a nahrazen malým žulovým pomníkem.

Původní nápis: „1914 – 1918. Obětem I. a II. odboje, Lidé bděte J. Fučík“.
Nový nápis: „Obětem I. a II. odboje, Lidé bděte J. Fučík“

Foto původního stavu z CEVH:

V knize Tatíčku, vrať se k nám! (díl druhý) se o pomníku píše na stranách 210 a 211:

První aktivity směřující k výstavbě pomníku padlým ve Strakách se datují do druhé poloviny 20. let, kdy byl ustanoven pomníkový výbor složený ze zástupců místních organizací. Poprvé byl tento záměr oznámen na rekrutském věnečku pořádaném 19. srpna 1928, do pomníkového fondu bylo tehdy vybráno 88 Kč. Realizace pomníku se ujal F. Kaiser z Břešťan a na kvalitu jeho práce dohlíželi členové výboru v čele s místním stavitelem Wendelinem Kowarschikem.

Pomník byl odhalen a vysvěcen 17. července 1932. Polní mši sloužil mrzlický farář Friedrich Wieden, bývalý polní kurát 92. pěšího pluku, poté byl pomník odhalen za doprovodu výstřelů z moždířů a vyzvánění zvonů. V rámci oslav zazněla píseň „Měl jsem kamaráda“. Odpolední program pokračoval koncertem a taneční zábavou.

Pomník postavený na návsi měl podobu zděného hranolového pilíře vyrůstajícího z odstupňovaného soklu provedeného z ostře pálených lícových cihel dodaných firmou Fr. Wilhelma Müller-Aue z Břešťan. Na čelní straně byl původně umístěn tlapatý kříž s vavřínovým věncem, deska se jmény šesti válečných obětí se nacházela na podstavci a nad ní byla uvedena datace „1914-1918“. Tyto německé nápisy a symboly nahradil v roce 1946 malý státní znak a nová deska s nápisem „Obětem / I. a II. odboje / 1914-1918 / 1938-1945 / Lidé bděte! / J. Fučík“.

V roce 2012 obec rozhodla o demolici chátrající stavby a kvalitní ukázku memoriální architektury nahradila prostá kamenná stéla opatřená dedikací z roku 1946 včetně Fučíkova citátu.

Foto na webu obce z likvidace pomníku:






Series Navigation<< Pomník obětem 1. světové války v HoříněPomník obětem 1. a 2. odboje ve Všechlapech >>
Tagy