weby pro nejsevernější čechy

Pomník obětem 1. světové války v Milešově

V prostoru, který by snad dal nazvat náměstíčkem, stojí před místní knihovnou a poštou v Milešově pomník obětem 1. světové války.

Pomník je na webu Spolku pro vojenská pietní místa evidován dle současné situace jako památník padlým 2. světové, text je však univerzální:

Nápis:
PADLÝM
OBĚTEM
ZA NAŠI
SVOBODU

PRAVDA
VÍTĚZÍ

Poznámka:

Původní pomník obětí I. světové války, instalováno v roce 1923, materiál umělý kámen. V roce 1948 nově upraveno kameníkem Hnidou Lovosice.
Nějakou dobu byl na pomníku text:“Na paměť/osvobození ČSR/Rudou armádou/9.5.1945/Pravda vítězí“. Deska byla v neznámé době vyměněna za současný text.

V Centrální evidenci válečných hrobů je pomník evidován pod číslem CZE4208-00613 (je však chybně umístěn v záhlaví popisu do Velemína a jeho popis je zastaralý):

Pomník osvobození Rudou armádou. Na členitém soklu se stupňovitými postranními křídly obdélná deska nahoru se zužující, obloukem završená, na čelní stěně plechová pěticípá hvězda a deska z černého skla s rytým textem, okolo parková úprava s drátěným plotem na podezdívce, plocha zpřístupněna schodištěm. Text:“Na paměť/osvobození ČSR/Rudou armádou/9.5.1945/Pravda vítězí“.

Series Navigation<< Pomník obětem 1. světové války v Kostomlatech pod MilešovkouPomník obětem 2. světové války v krematoriu Richard v Litoměřicích >>
Tagy