weby pro nejsevernější čechy

Pomník obětem 1. světové války v Jablonném v Podještědí

Na hřbitově v Jablonném v Podještědí vlevo před zdejší hřbitovní kaplí stojí pomník obětem 1. světové války.

Jsou okamžiky, kdy mne dohledávání informací o viděných artefaktech opravdu nebaví, vysiluje, deprimuje. Máme „všechno“ on-line, nejrůznější centrální databáze a evidence, v nichž ale mnohdy člověk pouze zjistí, že ty věci jsou. A mnohdy ani to ne. Přitom jde o pomník monumentální a nepřehlédnutelný, dokonce zjevně v posledních letech opravovaný (foto z roku 2013 zachycuje zničený alegorický reliéf, v roce 2021 září novotou). Jenže stejně jako jsem nedohledal, kdo a kdy nechal připomínku místních padlých ve Velké válce zbudovat, nedokážu najít ani to, kdo a kdy ji nechal opravit… Protože nejsem odborník (na nic), není mi jasný symbolický význam výjevu na opraveném reliéfu, ani neumím přeložit nápisy. Naštěstí se mi podařilo objevit jedno jediné místo, kde je alespoň opis všech textů.

Na obnoveném reliéfu je ve spodní části „Vergiss die Treuen Toten nicht und Schmucke auch unsere Urne mit dem Eichenkranz“. Překladač tvrdí cosi ve smyslu „Nezapomeňte na věrné mrtvé a ozdobte naši urnu dubovým věncem“. Na spodní straně podstavce je „Den Gefallenen Brudern“, tedy asi „Padlým bratřím“. Pod reliéfem je tlapatý kříž a nad ním letopočty 1914-1918. Dvě postranní desky nesou jména padlých:

Brabetz Heinrich, Bitterlich Rudolf, Bitterlich Fridrich, Clar Rudolf, Demuth Franz, Diessner Anton,Fischer Wilhelm, Förster Alfred, Förster Gustav, Friedrich Emil, Friese Heinrich, Goth Franz, Gruber Josef, Gürtler Konrad, Hänig Josef, Hanich Heinrich, Henke Franz, Henke Emil, Heidrich Franz, Heidrich Josef, Hollmann Hugo, Jina Rudolf, Kaschke Anton, Koch Franz, Kunze Josef, Konschinsky Wilhelm, Kühnel Franz, Luh Franz Emil, Massak Georg, Matig Gustav, Moisel Johann, Müller Josef, Neumann Adolf, Oppenberger Wilhelm, Pelz Josef. Posselt Gustav, Plundrich Karl, Reinhard Franz, Reichert Josef, Richter Josef, Richter Johann, Rössler Julius, Ruschovy Fritz, Simmler Heinrich, Sieber Raimund, Sladek Wilhelm, Schäfer Josef, Schnitter Josef, Schrotter Rudolf, Schüller Wilhelm, Schütze Adolf, Schwarzbach Anton, Tschiltschke Franz, Thum Franz, Thum Anton, Dr. Tumpach Johann, Üfer Wilhelm, Ullmann Filip, Voit Josef, Voit Wenzel, Wirthig Heinrich, Wolf Alfred, Zimmermann Wilhelm, Eckert Anton, Koch Franz, Suske Heinrich, Schwarz Franz, Taubmann Josef, Vieden Josef

Vrchol památníku je ozdoben válečnými symboly – štíty, meče, helmice a další, zespodu nerozpoznatelné.

Na dvou kamenných schodech je odstupňovaný hranol čtvercového půdorysu, na první pohled působící dojmem, že je seskládán z bloků červeného pískovce. Fotky z roku 2013 ale ukazují, že je vyzděný z cihel a zřejmě pouze obložený deskami. Na čelní straně několikrát zmiňovaný reliéf, na bocích desky se jmény, zadní strana holá. A na vrchu již zmíněná pískovcová plastika.

Na zmíněném webu jsou historická fota z roku 1926, takže to by mohl být rok vzniku pomníku. Víc zjistit nedokážu.

Series Navigation<< Hrob vojáků Rudé armády v Jablonném v PodještědíPomník obětem 1. světové války ve Vysoké Lípě >>
Tagy