weby pro nejsevernější čechy

Hrob Antona Marschalla na hřbitově v Litoměřicích

U zdi hřbitova v Litoměřicích (severozápadní část) je na hrobce rodiny Marschallů uveden Anton Marschal, voják zemřelý v průběhu Velké války.

V žádném případě nehodlám konkurovat specializovaným webům. Pokud pietní místa, spojená s válkou, dokumentuji spíš klasické pomníky nebo hromadné hroby. Nemám znalosti ani kapacitu na to, co dělá třeba Spolek pro vojenská pietní místa, který má v evidenci už cca 60 tisíc jednotlivých záznamů. Občas mi ale nějaký hrob při bloumání padne do oka a dodatečně ho se zmíněnou evidencí konfrontuji. To je případ tohoto rodinného hrobu, na němž jedno ze čtyř jmen patří uvedenému Antonovi, zemřelému roku 1917.

Na webu Spolku pro vojenská pietní místa se lze dočíst:

nápis:
Anton Marschall
Rentamts Adjunkt
der Zugsfuhrer i. k.u.k. Inf. Reg. No.42,
gest 13.4.1917, im 31 Lebensjahre

Poznámka:
Marschall Anton: *1888 Litomĕřice. Zemřel v Chomutovĕ. (zdroj: VÚA)

V Centrální evidenci válečných hrobů není pomník evidován.

Po jazykové konzultaci s nadanějšími (já a němčina opravdu nemáme nic společného) je snad druhý řádek označení civilní funkce (zřejmě pracoval na nějakém finančním či podobně zaměřeném úřadě). Třetí je hodnost a zařazení k útvaru. Podle poznámky ze zdrojů VÚA bych tipoval, že zemřel v lazaretu.

Víc dohledat neumím.

Series Navigation<< Biskupská hrobka na hřbitově v LitoměřicíchPomník generála Antonína Sochora u hradu Stohánek jižně od Hamru na Jezeře >>
Tagy