weby pro nejsevernější čechy

Pomník obětem 2. světové války na náměstí Míru před kostelem Narození svatého Jana Křtitele v Kamenickém Šenově

Na náměstí Míru před kostelem Narození svatého Jana Křtitele v Kamenickém Šenově stojí mohutný pomník, dnes věnovaný obětem 2. světové války.

Spolek pro vojenská pietní místa:

Nápis:
PAMÁTCE
OBĚTEM FAŠISMU

ČEPELÁK JOSEF, TRTÍK JOSEF, REHAK JOSEF, KADLEC ANTONÍN, ZITA FRANTIŠEK, DEMEL REINHOLD

V Centrální evidenci válečných hrobů je pomník evidován pod číslem CZE5106-08201:

Památník obětem fašismu, jedná se o vysoký pylon z charakteristických čedičových sloupků z Panské skály (Varhany). V jeho horní části je umístěn bronzový státní znak a ve spodní části je nápisová deska (památce obětem fašismu) se jmény.

Pomník i jeho okolí udržuje město Kamenický Šenov. Město v r. 2014 opravilo poničené oplocení pomníku, odstranilo vzrostlou zeleň a zbývající zeleň ošetřilo. Celé místo je nyní upravené.

Jedná se o předělávku pomníku původně zcela jiného určení:

Památník Obětem fašismu před kostelem Narození svatého Jana Křtitele v Kamenickém Šenově. 

V Kamenickém Šenově stojí u kostela svatého Jana Křtitele asi 8 m vysoký památník ve tvaru pyramidy z čedičových sloupů z Panské skály, slavnostně odhalený k 50. výročí založení místního německého Spolku c. k. válečných veteránů (r. 1912) na počest císaře Františka Josefa I. Přední stranu tehdy zdobil bronzový reliéf s portrétem císaře, deska s věnováním a nejvyšší sloup byl korunován bronzovým dvouhlavým orlem. Po první světové válce umístil spolek německých veteránů kolem pomníku desky se jmény padlých, které byly po druhé světové válce odstraněny i s reliéfem císaře a dvouhlavým orlem. Pomník byl přeměněn na památník obětem fašismu.

Web o Lužických horách:

Uprostřed prostranství vedle kostela stojí asi 8 m vysoký památník z čedičových sloupů, slavnostně odhalený 23. června 1912 místním Spolkem válečných veteránů k poctě císaře Františka Josefa I. Uprostřed skupiny sloupů byl tehdy bronzový reliéf s portrétem císaře, deska s věnováním a nejvyšší sloup byl korunován dvouhlavým orlem. Po 1.  světové válce byly kolem pomníku umístěny desky se jmény padlých, které byly po roce 1945 odstraněny. Dnes je zde jednoduchá pamětní deska obětem fašismu.

Series Navigation<< Pomník obětem válek u kostela Navštívení Panny Marie v LobendavěPamětní deska Jakoba Mitereho na ambitech u kostela svatého Jiří ve Chřibské >>
Tagy