weby pro nejsevernější čechy

Pomník obětem 1. světové války na hřbitově ve Stráži nad Nisou

Na hřbitově ve Stráži nad Nisou je v zeleni ukryt pomník obětem Velké války.

Na rozdíl od pomníku před hřbitovem jde o pietní místo specializované, památník je věnován padlým studentům, členům mládežnického spolku „Herulia“.

Spolek pro vojenská pietní místa:

Čelní deska chybí, na obou stranách jsou velice špatně čitelné jména obětí.

V centrální evidenci válečných hrobů není pomník evidován.

Pomník tvoří centrální obelisk, završený helmou. Na čelní straně patrné zbytky nápisu a místa, kde snad byl nějaký reliéf. Po stranách užší tvarované pylony, na jejichž čelních stranách je reliéfní obrys meče a z boku seznamy jmen. Celý pomník stojí na dvou stupních, spodní širší má hrubě opracované boky, druhý užší je hladký.

Nic moc se nedá najít ani o spolku (jediný odkaz z Googlu směřuje do jižních Čech), ani o samotném pomníku. Ve Strážském občasníku z prosince 2013 je zmínka, že pomník byl odhalen ve dnech 30. a 31. května 1925.

Jména na bocích jsou opravdu špatně čitelná, nejde je ani pořádně vyfotit tak, aby se dala vyluštit. Pod každým jménem je další řádek menším písmem, ale nedokážu určit, zda jde o nějakou hodnost v rámci spolku nebo příslušnost k městu či škole (na to jsou nápisy nejspíš příliš krátké).

Pokusil jsem se rozšifrovat jména alespoň z pravého boku, ale moc se nedařilo:

Alfred Loffer
Rudolf Mücke
Wilhelm Reilich
Gustav Rischka
Wilh. Schwarzbach
Rudolf Tischer
Crish Schedlich

Čelní strana a levý bok je pro mne aktuálně nerozluštitelný.

Series Navigation<< Pomník obětem 1. a 2. světové války na Masarykově náměstí v ProtivíněPomník obětem 1. světové války před hřbitovem ve Stráži nad Nisou >>
Tagy