weby pro nejsevernější čechy

Pomník padlým prusko-rakouské války v Českém Krumlově

V Českém Krumlově v malém parku navazujícím na evropsky významnou lokalitu – přírodní památku Vltava u Blanského lesa u křížení ulic Hřbitovní, Příční a Nad Nemocnicí stojí pomník padlým prusko-rakouské války.

Nepoučený kolemjdoucí nemá šanci určit, o jaký artefakt se jedná. S výjimkou letopočtů jsou všechny nápisy na čelní straně zničené. Web Drobných památek praví, že „pomník byl postaven v r. 1898 ve výročí 50ti let vlády Františka Josefa I. jako upomínka na českokrumlovské občany, padlé v prusko-rakouské válce r. 1866„. Informace vychází ze zmínky na městském webu v textu o vývoji městských zahrad a parků (třetí odstavec), což je zřejmě jediné místo, které památník zmiňuje. Dochované letopočty 1848 – 1898 odpovídají oněm padesáti letům vlády císaře, nikoli zmiňované válce. Co bylo obsahem zničených nápisů, těžko hádat.

Dva schodové stupně, na nich stojící hranolový sokl, na vrcholu pak římsou oddělený mohutný obelisk. To je tak vše, co se dá konstatovat.

Series Navigation<< Pomník vojákům Polské armády v ÚštěkuSocha vojáka – pomník lidové armády u městského divadla v Chomutově >>
Tagy