weby pro nejsevernější čechy

Pomník obětem 1. světové války u silnice v údolí Kamenického potoka u Zákup

U silnice mezi Zákupy a Kamenicí  v údolí Kamenického potoka poblíž trasy naučné stezky Zákupy (a souběžné modré turistické značky) stojí mezi stromy pomník obětem 1. světové války.

Předpokládám, že motoristé si monolitu mezi stromy, obzvláště v době vegetace, nemají šanci všimnout. Když jsem procházel v lednu kolem po naučné stezce, neodhalil jsem ho v porostu ani jako pěší. Až napodruhé jsem zavítal mezi stromy, abych tohle místo zdokumentoval.

V zemi z obrubníkových kamenů vyskládaný pětiúhelník, v něm nízký pískovcový schod čtvercového půdorysu. Na něm z kvádrů vyskládaný podstavec s nikou v přední části. V té je dřevěný rám s roztlučeným sklem. Podle dostupných informací tu býval text, vysvětlující historii pomníku (viz dále).

Hlavici soklu tvoří tenká římsa, na níž stojí jehlancový monolit. Přední stěna je leštěná, nese nápis zlacenými písmeny a v horní části mírně reliéfní tlapatý kříž ve středu věnce. Na úrovni spodní strany věnce je z obou boků navrtán otvor mně neznámého účelu.

Na webu Spolku pro vojenská pietní místa je kromě přepisu nápisu také o historii pomníku (údajně z tabulky u pomníku, která tu ovšem dnes není):

1914 1918
Die Opfer
des Weltkrieges
ehren die Heimat!
Zum ewigen Gedenken
gewidmet
von der Gemeinde
Deutsch Kamnitz.

Původní místo, kde se v tehdejší Německé Kamenici tento památník nacházel, není přesně známo. Pravděpodobně to bylo v blízkosti bývalé školy (budova byla po roce 1963 zbořena) a poblíž stojící kapličky (o žádné kapličce v Kamenici mi není nic známo – na wiki je pouze zmínka, že „v roce 1712 zde byla postavena velká, dnes již neexistující kaple sv. Prokopa“), neboť jehlan z mramorového kamene byl nalezen při čištění Kamenického potoka, který protéká v těsné blízkosti obou objektů. Ostatní části památníku nebyly nikdy nalezeny.Aby tato historická památka zcela nezanikla, byl tento jehlan r. 2008 umístěn na opracované pískovce v blízkosti Kamenického potoka.

V Centrální evidenci válečných hrobů je pomník evidován pod číslem CZE5101-39141.

Na tomto webu je foto dnes chybějícího informačního textu ->

Series Navigation<< Pomník obětem 1. světové války na návsi v Podlešíně (Stebno)Pomník obětem 1. světové války v Rožanech >>
Tagy