weby pro nejsevernější čechy

Pomník obětem 1. světové války v Kostomlatech pod Milešovkou

V parkově upraveném prostranství nedaleko místního hřbitova (ulice Hřbitovní) stojí v sousedství kaple Panny Marie Pomocné a zázračné studánky torzo pomníku obětem 1. světové války.

Torzo ovšem jen v částečném slova smyslu – samotný pomník odolává zubu času. Mohutný pilíř, postavený z  hrubě opracovaných kamenů, by nebylo jednoduché zbořit. A tak chybějí pouze nápisové desky, původně instalované ze tří stran.

Na webu Spolku pro vojenská pietní místa:

nápisové desky chybí

Poznámka:

Iniciováno zapsání do CEVH. Paní Poštová z MěÚ Teplice sehnala od pana Faigla z hradu Kostomlaty historické fotografie pomníku z roku 1936:

Foto z webu Spolku pro vojenská pietní místa, archiv pana Faigla (viz text výše)

Jelikož se kronika ztratila, jména padlých zatím nejsou, také desky jsou nezvěstné od roku 1945.

V Centrální evidenci válečných hrobů je pomník evidován pod číslem CZE4213-53986:

Vysoký pomník vyzděný z čedičových kamenů stojí v parčíku vedle kaple Panny Marie Pomocné. Na vrcholu pomníku je z čediče válečný kříž. Desky se jmény padlých vojáků, které byly umístěny ze 3 stran, chybějí. Pomník byl postaven v r. 1933. Byl navržen zdejším stavitelem Karlem Krojem. Všechen materiál a doprava byly poskytnuty zdarma. Pomník byl vysvěcen 23. května při dojemné oslavě a mši.

V knize Tatíčku, vrať se k nám! 2 – Pomníky velké války na Chomutovsku, Mostecku a Teplicku na stranách 188 až 190:

Památku padlých vojáků z Kostomlat nejprve připomínala deska se jmény válečných obětí instalovaná v roce 1923 na bývalém pomníku Josefa II. postaveném mimo obec na vrchu Skalička. Podle dobového tisku byla deska v roce 1933 poškozena členy místní komunistické organizace, jimž vadil „vilémovský emblém“, který ji zdobil. Přibližně ve stejné době bylo rozhodnuto o stavbě válečného pomníku přímo v obci, na pozemku v blízkosti poutní kaple Panny Marie Pomocné, který bezplatně poskytl patronátní úřad. Zpracováním návrhu pověřil přípravný výbor místního stavitele Karla Kroje a výsledné skici předal k posouzení architektu Arthuru Payerovi působícímu na německé technice v Praze. Konečná realizace byla svěřena lovosickému staviteli Karlu Waltrovi a měděné nápisové desky dodala firma Johann Stegmann a synové z Českých Budějovic.

Vysvěcení dokončeného pomníku se uskutečnilo 28. května 1933. Slavnost zahájil v deset hodin průvod, který prošel z náměstí směrem ke kapli, kde byla sloužena polní mše. Následně vystoupil předseda pomníkového výboru Hausmann, jenž poděkoval občanům obce za projevenou podporu, dodávky stavebního materiálu i finanční dary. Po zaznění písně „Modlitba před bitvou“ farář Jan Theiss pomník vysvětil a poté pronesl slavnostní řeč. Oficiální program zakončil pochod přítomných spolkům a nějž navázala volná zábava a koncert v areálu hradu Kostomlaty. Pomník zůstal po vysvěcení dále v péči a majetku pomníkového výboru, protože jeho předání do správy obce Kostomlaty zablokovali sociálně demokratičtí zastupitelé.

Kostomlatský pomník padlým tvoří téměř pět metrů vysoký zděný pilíř završený řeckým křížem. Obklad dříku je provedený z čedičových kamenů, na jeho čelní a boční straně byly původně osazeny měděné nápisové desky se jmény padlých a dedikací: „1914 / 1918 / Den Söhnen / der Haimat!“ (Synům vlasti). Nad hlavní deskou se nacházel velký reliéf tlapatého kříže, který byl společně s německými nápisy po roce 1945 odstraněn. Do současnosti se pomník dochoval jako torzo bez původních nápisových desek, symbolů a datace.

Tagy