weby pro nejsevernější čechy

Pomník obětem zajateckého tábora Sauersack severně od Přebuzi

V lesích severně od Přebuzi, u lesní pěšiny, odbočující z místní komunikace, vedoucí k dolu Sauersack, se nachází památník obětem zajateckého tábora.

K pomníku vede odbočka červené turistické značky. Připomíná smrt 5 zajatců, kteří se pokusili o útěk.

V Centrální evidenci válečných hrobů je pomník evidován pod číslem CZE4104-36518:

Vzhledově klasický hrob, deska z černého kamene s nápisem: „NA TOMTO MÍSTĚ POLOŽILI SVÉ ŽIVOTY ………. ČEST JEJICH PAMÁTCE“, umístěná na náhrob. kameni z pískovce, zlaté písmo, navrchu náhrob. kamene červená hvězda se vztyčenou dlaní, pod černou deskou červený nápis: „NEZAPOMENEME“.

Nikolaj Imirilenkov * 1. 6. 1915
Alexandr Majerov * 25. 2. 1921
Pavel Maleněvov *10. 5. 1910
Grigorij Ribjakov * 25. 10. 1920
Memotu Volokvadze * 1920

V roce 2016 byly u památníku k dispozici informační materiály, sice chráněné, přesto zamokřené a místy obtížně čitelné. Částečná citace:

Na tomto místě bylo roku 1948 pochováno 5 obětí blízkého zajateckého tábora. Jména desítek mladých lidí, kteří byli zastřeleni, zemřeli na následky úrazů a nemocí nebo byli přeloženi k potrestání do koncentračních táborů, zůstanou zahalena tajemstvím. Při důlním neštěstí zahynuli i dva horníci z Rolavy. 

Památku obětí zajateckého tábora Sauersack připomíná tento pomníček, který byl desítky let v pietní péči Českého svazu protifašistických bojovníků a v posledních letech KSČM v Rotavě spolu s OÚ v Přebuzi.

Na druhé listině je uvedena jiná verze – že zajatci, kteří se pokusili o útěk z tábora, byli na tomto místě zastřeleni a pohřbeni a v roce 1948 byli mrtví exhumováni a pohřbeni na vojenském hřbitově v Nejdku. 

Series Navigation<< Pomník obětem 1. světové války v Hruškové u SokolovaKenotaf Franze Hampela na hřbitově v Rybništi >>
Tagy