weby pro nejsevernější čechy

Pomník obětem válek ve Schmilce

U silničky, vedoucí od hlavní cesty B172 ve Schmilce k Informačnímu kiosku a výchozímu místu do okolních skal, stojí cca 80 metrů nad zdejším mlýnem pomník obětem válek.

Není asi nic divného, že si v Německu ani jednu ze světových válek moc nepřipomínají. O to větší překvapení na nějaký takový artefakt narazit. Byť se o válkách jako takových na něm nehovoří a obsahuje jen „univerzální“ text DEN TOTEN / ZUM GEDENKEN / DEN LEBENDEN / ZUR MAHNUNG / 1914-1918 / 1939-1945.

Pomník je tvořen dvěma částmi – na ploše sypané kačírkem stojí mohutný pískovcový blok s mírně zaoblenou horní stranou, na jehož čelní straně je výše citovaný reliéfní nápis a nad ním reliéf věčného ohně v široké míse. Tento zřejmě starší (původní) obelisk je vlevo doplněn kamennou plochou deskou na tyči. Ta má zkosené horní rohy a nese dvě kovové desky. Na té větší jsou ražena jména pod úvodním nápisem:

Unvergessen
1939 – 1945

BECKERT – HG
EHRLICH – W
FUESSEL – G
FUESSEL – E
FIEBER – H
GROSSMANN – W
HECHT – H
HERING – H
HERING – E
KLESSE – W
KLESSE – G
KLESSE – GD
LORENZ – H
NUERNBERGER – G
/
PRUEFER – H
PETRICH – A
PRAETORIUS – H
PRAETORIUS – K
JAEGER – H
STOLLE – E
SCHREIBER – Q
LOOSE – A
HAUSTEIN – R
STROHBACH – E
STROHBACH – G
SALOMON – R
SCHUBERT – E

Netroufnu si hádat, co znamenají písmena za pomlčkou a jakým systémem jsou jména řazena – částečně snad dle abecedy, s několika výjimkami (omyly?).

Pod velkou tabulkou je menší tabulka s nápisem

gewidmet den gefallenen
Kameraden von Schmilka
Gerd Füssel
* 03.04.1929
† 26.02.2009

I v Německu existuje evidence pietních válečných míst, která uvádí:

Památník najdete ve městě, na hlavní cestě. Větší kamenný blok nese nápis za oběti obou válek. Nalevo od něj je menší betonový kámen, na kterém je deska se jmény padlých ve 2. světové válce.

Series Navigation<< Pomník obětem 1. světové války v ulici U Parku v RumburkuTorzo pomníku padlým členům střeleckého spolku ve Sládkově ulici u Domova seniorů v České Kamenici >>
Tagy