weby pro nejsevernější čechy

Památník pochodu smrti na hřbitově v Dolní Poustevně

Na hřbitově v Dolní Poustevně je několik hrobových míst spojeno s válečnými událostmi, jedním z nich je památník pochodu smrti – společný hrob několika zemřelých zajatců.

Nenápadné místo mezi běžnými hrobovými místy. Zarůstající obrubník ohraničuje obdélný prostor, připomínající spíš zpustlý záhon. V rohu stojí  na obdélné kamenné základně nízký kamenný monolit s černou leštěnou deskou na přední straně, na níž je zlacený nápis Čest památce / padlým zajatcům / „POCHODU SMRTI“ / Kirill / Porosnyj Danilovič / * 1911 † 17. 4. 1945. O tom, že jde o hromadný hrob, natož další jména,  nikde ani zmínka…

Spolek pro vojenská pietní místa

V Centrální evidenci válečných hrobů je hrob evidován pod číslem CZE4212-337.

Společný řadový hrob na hřbitově v Dolní Poustevně. V levém rohu je umístěna leštěná kamenná deska s nápisem.

Tady je alespoň zmínka, že kromě Daniloviče by tu mělo být pohřbeno 7 dalších zajatců neznámých jmen. Ovšem je zde uvedeno datum úmrtí všech obětí 17. 4. 1945, jen u Daniloviče 11. 4. 1945.

V publikaci Dolní Poustevna – kapitoly z vlastivědy města Dolní Poustevna včetně jeho částí Horní Poustevna, Markéta, Nová Víska a Karlín autorů Václav Beran, Václav Houfek a Tomáš Okurka (pro město Dolní Poustevna vydalo Muzeum města Ústí nad Labem v roce 2008) je uvedeno:

Na samém konci války byli 8. dubna 1945 nacisty zastřeleni vězni při pokusu o útěk z pochodu smrti. Pět jich mělo být zastřeleno na dvoře u starosty Horní Poustevny Augusta Liebsche, který jako přesvědčený nacista s popravou souhlasil, ale nechtěl, aby to bylo u něj. Tak si odsouzení vězni museli sami vykopat hrob u lesa nad Karlínem, kde byli ranou do týla zastřeleni. Šestého vězně zastřelili na útěku u Dolní Poustevny. Těmito zavražděnými byli Poláci, Francouzi a Rusové. Po válce byli jejich ostatky exhumovány a uloženy do hrobu v Dolní Poustevně.

Takže nesouhlasí ani datum, ani počty. Kde je pravda, netuším. Nepodařilo se mi ani objevit, o který z pochodů smrti by se mělo jednat.

Series Navigation<< Hrob Antonína Štochla na hřbitově v Dolní PoustevněKenotaf Martina Nadlera na hřbitově v Dolní Poustevně >>
Tagy