weby pro nejsevernější čechy

Pomník Karla Hnyka v ulici Maršála Rybalka ve Veltrusech

V trávníku v ulici Maršála Rybalka ve Veltrusech je usazen pomník Karla Hnyka.

V trávě takřka zaniká malý pomníček, tvořený základovou deskou obdélného tvaru s vybráním pro květiny, na níž v zadní části stojí deska hrubě upravená do oblouku, na jejíž čelní leštěné straně je nápis.

Web Spolku pro vojenská pietní místa:

Nápis:
KAREL HNYK
*23. 4. 1923
ZASTŘELEN NACISTY
+6. 6. 1945

V Centrální evidenci válečných hrobů je pomník evidován pod číslem CZE2111-28179:

Pomníček 2. sv. války tvořený třemi kvádry. Soklová část má prostor pro výsadbu květin, nasedá na ni horizontálně menší kvadřík, který nese desku se jménem oběti 2. sv. války. Písmo světle šedé. V ulici Rybalkova po pravé straně za klášterem.

Podle starších fotografií a citovaného popisu to vypadá, že pomníček byl poničen a zhotoven znovu, zůstala zřejmě jen základová deska:

Foto původního vzhledu pomníčku z CEVH

Podařilo se mi objevit na webu Veltruské listy z června 2015, v nichž je článek věnovaný válečným obětem. Karla Hnyka se týká text:

Již v květnových dnech skupina veltruských občanů vyslyšela volání Prahy o pomoc a rozhodla se porazit stromy v lipové aleji u kláštera a ztížit tak pohyb postupujících německých vojákůdo Prahy. Němečtí vojáci je však z mostu spatřili a začali na skupinu střílet, ti se dali na útěk, doběhli do kláštera k sestřičkám, které je ukryly a německým vojákům zapřely. Jeden ze skupiny, pan Karel HNYK, se schoval v kanálové propusti pod silnicí, němečtí vojáci ho však objevili a následně na místě zastřelili. To bylo 6. 5. 1945.

O poškození a obnově jsem nenašel nic.

Series Navigation<< Pomník Václava Panochy v zámeckém parku ve VeltrusechPomník obětem 2. světové války v ulici U Parku v Kralupech nad Vltavou >>
Tagy