weby pro nejsevernější čechy

Pomník Jana Švermy v Českolipské ulici v Benešově nad Ploučnicí

Na břehu Ploučnice u železničního mostu v Českolipské ulici v Benešově nad Ploučnicí je umístěn pomník Jana Švermy.

Spolek pro vojenská pietní místa uvádí:

Nápis:
NÁRODNÍMU HRDINOVI
JANU ŠVERMOVI

Kamenný pomník připomíná předválečného novináře a komunistického politika Jana Švermu. Během 2. světové války uprchl do azylu v Moskvě, odkud byl vysazen v roce 1944 na Slovensku, aby se účastnil Slovenského národního povstání. Spolu s dalšími 83 muži zahynul ve sněhové bouři v prostoru Chabence 10. 11. 1944 při přechodu Nízkých Tater.

Za předchozího režimu byl památník kulturní památkou, ochrana byla sejmuta v roce 1998:

Pískovcový pomník pochází z roku 1949 od ak. sochaře Josefa Kalfuse a je spojen s protifašistickým odbojem a Slovenským národním povstáním v srpnu 1944. Na nízkém hranolovém soklu je situována klečící mužská postava, partyzána, v nadživotní velikosti.

Původní evidenční list památky uvádí:

Pískovcový pomník na nízkém hranolovém soklu s nápisem „Národnímu hrdinovi Janu Švermovi“. Mužská postava klečící na levém koleni s pravou nohou mírně pokrčenou, tělo mírně předkloněno, hlava vztyčená, pootočená k levému rameni. Postava oblečena v dlouhý kabát s vyhrnutým límcem. Na řemeni přes pravé rameno samopal přidržovaný pravicí. Levá ruka opřena o hlaveň směřující podél levé nohy k zemi. Nohy obuté do vysokých bot. Signováno na pomníku dole u levé nohy partyzána (1949 – ak. sochař Kalfus).

V centrální evidenci válečných hrobů pomník není evidován.

Pokud je mi známo, město a Šverma nemají žádný styčný bod. Ovšem podařilo se mi vylovit z hlubin historie článek v městských novinách s řadou zajímavých perliček:

Series Navigation<< Pomník vojákům Rudé armády na náměstí Rudé armády v LounechPomník obětem bojů proti fašismu v ulici Osvoboditelů v Lounech >>
Tagy