weby pro nejsevernější čechy

Pamětní deska židovské synagogy v Laffayettově ulici v Olomouci

Na fasádě Filozofické fakulty Univerzity Palackého v Olomouci v Laffayettově ulici je umístěna pamětní deska zaniklé židovské synagogy.
O pamětní desce se píše na mnoha místech, její zpětná lokalizace po tolika letech ale nebyla jednoduchá – všechny zdroje totiž hovoří o třídě Svobody 26 (či 28). Mapy.cz lokalizují čp. 26 do Nerudovy ulice, ze strany třídy Svobody sice několik cedulí je, ale hledaná pamětní deska je ve skutečnosti v Laffayettově ulici na rohu u nepojmenované spojky souběžné se zmíněnou třídou a Vídeňskou ulicí…

Většina zpráv se týká samotné synagogy a pamětní deska je jen v textu zmiňována:

WikiRoku 1955 byl na místě zbořené synagogy instalován pomník Lenina a Stalina, který byl odstraněn v lednu 1990. Dnes parcela patří Židovské obci Olomouc a nachází se na ní parkoviště. Na sousední univerzitní budově (dnes budova Filozofické fakulty Univerzity Palackého v Olomouci) třída Svobody 26 je připevněna pamětní deska synagogy.

Olomoucký DeníkDne 7. března 1990 byla poblíž místa vypálené synagogy na dnešním Palachově náměstí na fasádě budovy sousední Přírodovědecké fakulty Univerzity Palackého na třídě Svobody číslo 26-28 slavnostně odhalena pamětní deska. Je dílem architekta Zdeňka Hynka a sochaře Zdeňka Přikryla.

Web židovské obce OlomouceDne 7. března 1990 byla poblíž místa vypálené synagogy na dnešním Palachově náměstí, na fasádě budovy sousední přírodovědecké fakulty Univerzity Palackého, třída Svobody č.26-28, za přítomnosti široké veřejnosti slavnostně odhalena pamětní deska, dílo architekta Zdeňka Hynka a sochaře Zdeňka Přikryla.

Series Navigation<< Pamětní deska Františka Schwarze na domě čp. 42 v Perštýnské ulici v PardubicíchPomník esperanta ve Smetanových sadech v Olomouci >>
Tagy