weby pro nejsevernější čechy

Pamětní tabule pochodu smrti na vlakovém nádraží ve Varnsdorfu

Na průčelní straně budovy, která zbyla z vlakového nádraží ve Varnsdorfu a podél níž se vstupuje na nástupiště,  je na fasádě umístěna informační tabule, připomínající pochod smrti ze Schwarzheide.

Nádraží a Varnsdorfu se konkrétně týká část, kdy tu bylo 5. května 1945 odděleno 167 vězňů, které stráže SS odtud hnali pěšky do Skalice.

Informační tabule vznikla ve spolupráci města Varnsdorfu, OV ČSBS Česká Lípa, Jednoty ČsOL Nový Bor a Jednoty ČsOL Česká Lípa. Hlavní text sestavil Mgr. Ladislav Smejkal (nedávno zesnulý pracovník Muzea v České Lípě), informaci o pochodu nežidovských vězňů, který se oddělil od společného pochodu ze Schwazheide ve Varnsdorfu a skončil ve Skalici u Č. Lípy a výběr obrázků s jejich komentářem Josef Doškář. Více viz foto tabule.

Kdy byla a za jakých okolností instalována, nedokážu nikde zjistit.

Aktualizace 7. ledna 2024:

Dodatečně při archivářsko-kronikářské činnosti potvrzeno, že tabule byla odhalena společně s pamětní deskou Hřebenovky 13. ledna 2022:

Series Navigation<< Socha svatého Kryštofa na Mezibraní u kruhového objezdu v LitoměřicíchPamětní deska MUDr. Johanna Hille (a Antonína Richtera) v Kyjovském údolí >>
Tagy