weby pro nejsevernější čechy

Jubilejní pomník Františka Josefa I. u kaple svatého Prokopa v Pertolticích pod Ralskem

Na prostranství před kaplí svatého Prokopa v Pertolticích pod Ralskem stojí napůl skryt pod vzrostlým smrkem pomník, jehož účel ten, kdo není vybaven patřičnými informacemi, těžko rozezná.

Mohyla z navrstvených čedičových sloupků v regionu není zas tak něčím neobvyklým. Jedna známá stojí před kostelem v Kamenickém Šenově, která měla původně stejný účel a proměnila se v památník padlým. Obdoba je v Novém Boru, o té se mi nepodařilo najít nic. Zdejší mohyla, na níž aktuálně není žádný nápis, žádná cedule, si vysloužila zmínku na wiki:

Jubilejní sloup Františka Josefa I. V roce 1908 byl zřízen na návsi u kaple „jubilejní základ“, na kterém byl místními spolky 2. prosince 1908 vztyčen čedičový „jubilejní sloup“ s nápisem „František Josef I. 1848–1908“. V roce 1908 totiž v celé monarchii probíhaly oslavy 60. výročí panování císaře Františka Josefa I.

Series Navigation<< Socha svatého Jana Nepomuckého u kostela svatého Václava v LovosicíchSousoší svatého Václava a svatého Jana Nepomuckého v Rynolticích >>
Tagy