weby pro nejsevernější čechy

Schillerův kámen v parku v Lípové ulici v Duchcově

V parku v ulici Lípová, vedoucí podél břehu rybníka Barbora v Duchcově, stojí od roku 2020 opět pomník básníka Friedricha Schillera.

Osudy má tenhle kámen hodně spletité:

26.10.2020 – Podivuhodný osud jednoho pomníku se podařilo rozplést v Duchcově. Díky zájmu historiků a obyvatel města a také díky pomoci Severočeských dolů budou stát v parku poblíž rybníka Barbora pomníky hned dva – básníku Friedrichu Schillerovi a Rudé armádě.

Dlouhá léta rozprav o tom, komu je určen památník v duchcovských sadech Rudé armády, se letos definitivně mohla ukončit. Ke spokojenosti všech. Na zdárném průběhu se výrazně podílely také Severočeské doly, které dodaly nejen 19tunový masiv pískovce, ale také potřebnou techniku pro jeho transport a instalaci.

Sady Friedricha Schillera v Duchcově vznikly v roce 1907 a jejich součástí byl pamětní kámen německého spisovatele, básníka a dramatika Friedricha Schillera (1759-1805). Ten skutečně během svého pobytu v Teplicích Duchcov navštívil. Na výstavbu byla využita peněžní sbírka od občanů a významnou částkou přispěl také hrabě Adolf Valdštejn, vlastník duchcovského zámku. Schillerův kámen – Schillerstein – tvořil mohutný přírodní kámen zasazený do upraveného terénu. Na kameni byl okrouhlý reliéf s básníkovým portrétem. V této podobě památník zůstal až do roku 1945.

Po skončení druhé světové války došlo nejen k odsunu německých obyvatel Duchcova, ale také k odstranění všech německých symbolů. A protože se to bralo důkladně, odnesl to i Schiller coby příslušník německého národa, byť žijící v 18. století. Na počest osvoboditelů dostaly sady jméno Rudé armády a původní Schillerův kámen byl předělán na pomník Rudé armády.

Po roce 1989 se začaly v Duchcově ozývat hlasy o napravení historického omylu a o možnosti opětovného postavení pomníku německému klasikovi Schillerovi, který byl nešťastně zařazen mezi likvidované symboly připomínající hrůzy nacismu. Trvalo však několik let, než se městu podařilo dohodnout jak s Národním památkovým ústavem, tak se zástupci Velvyslanectví Ruské federace. Řešení v podobě dvou pomníků nakonec uspokojilo všechny strany. Schillerovu kameni se tak vrací původní podoba a zároveň vznikl nový pomník připomínající osvobození Československa Rudou armádou.

Severočeské doly k tomu poskytly vhodný kámen – pískovec, který ladí k původnímu pomníku. „Takový jsme našli v depu nadrozměrných pískovců nedaleko Duchcova, kde se shromažďují největší pískovce odtěžené ze skrývkového řezu Dolu Bílina. Nakládku 19tunového kamene, jeho transport včetně uložení na vhodné místo v duchcovských sadech Rudé armády bezchybně zajistila parta specialistů ze společnosti Revitrans, člena skupiny Severočeské doly, která disponuje moderní a výkonnou technikou včetně jeřábu,“ vysvětlil tiskový mluvčí Severočeských dolů Ing. Lukáš Kopecký. Nakládka, přeprava a instalace nového pomníku trvala tři dny. Ještě předtím ale bylo nutné ve spolupráci s pracovníky Technických služeb města Duchcova přemístit stávající pomník.

„Byl jsem přítomný transportu obřího kamene a hlavně jeho umístění na určené místo, kde byl jeho základ obsypán betonem, aby byl dostatečně stabilizovaný. Rád ještě jednou poděkoval Severočeským dolům za jejich velkorysou pomoc,“ uvedl po zdárném dokončení akce místostarosta města Duchcova Stanislav Strohmeier. Práce v sadech zakončí úprava zeleně. Pamětní kámen Friedricha Schillera ještě čeká důkladné očištění a osazení replikou původní desky s básníkovým portrétem. Pamětní deskou bude osazen také nově instalovaný kámen z Dolů Bílina, který bude připomínat hrdinství Rudé armády. Rekonstrukce a úprava sadů na břehu rybníka Barbora by měla být kompletně dokončena na jaře příštího roku.

Jen pro doplnění – ve skutečností stojí v parku pomníky tři – ten třetí je věnován obětem důlní katastrofy z roku 1879.

Series Navigation<< Socha svatého Jana Nepomuckého u kaple svaté Barbory v sadech Rudé armády v DuchcověPomník důlního neštěstí na dole Dölinger v Lípové ulici v Duchcově >>
Tagy