weby pro nejsevernější čechy

Bývalá kaple Navštívení Panny Marie u Mírkova

U silnice z Mírkova do Neštěmic je na pískovcové skále v místě bývalého lomu ferrata Poustevna, jejíž součástí jsou skrovné pozůstatky kaple Navštívení Panny Marie.

Lépe řečeno jen doplňku kaple, z níž nezbylo nic. Ve stěně je k vidění jen vysekaná „jeskyně“, na níž zůstalo zachovaných pár cihel.

O historii místa podrobněji na wiki, něco málo z dalších zdrojů:

Po roce 1800 našel místní občan Erasmus Rössler v čp. 20 v Mojžíři sošku Panny Marie a vybudoval pro ni na kopci nad Mírkovem jeskyni. Již tehdy sem začali putovat věřící. Protože však toto místo nebylo vhodné, byla socha přenesena na jiné místo a opět umístěna ve vytesané jeskyni. Z darů četných poutníků byl roku 1811 založen fond na vybudování kaple, která byla postavena roku 1858–1859 v místě poustevny. Ve výklenku stála socha Panny Marie. V roce 1859 (podle jiných zdrojů 1864) byla za účasti velkého počtu poutníků vysvěcena. Při „mírkovském svátku“ v neděli po svátku Navštívení Panny Marie (podle staré liturgie 2. července) zde býval vždy značný počet návštěvníků a poutě do Mírkova trvaly až do poloviny 20. století. Kaple byla opravena v roce 1885 nákladem 400 zlatých.

Kaple byla obdélná, pseudorománská. Byla přistavěná ke skále, zadní část lodi byla již zadlabaná do skály. Střechu měla sedlovou. Na počátku 70. let 20. století již bylo vnitřní zařízení rozbité vojáky, kteří opravovali okolní silnici. V červnu 1975 byla odstřelena věž, v červnu 1977 zbořena loď kaple. Odstřel provedla Severočeská Konstruktiva. Na místě lodi se zachovala velká hromada trosek obsahující pískovcové kameny a cihly. Z kaple se zachoval jen levý přední roh do výšky asi 1,2 m. Ve druhé dekádě 21. století pak zůstal prakticky jen zádlab do skály.

Na místě lodije velká hromada trosek (pískovcové kameny a cihly); zachován je levý přední roh do výšky asi 1,2 m.

Zděná loď je zbořena, presbytář vytesaný do skály stojí. Zdivo presbytáře je místy dozděno.

Pseudorománská jednolodní mešní kaple postavená na krásném vyhlídkovém místě na místě poustevny, jež byla vytesána do skály po roce 1800. Zařízení bylo současné s výstavbou.

Pozemek s kaplí patří obci Povrly.

Dnes slouží jako zázemí zmíněné ferraty.

Kdysi to tu vypadalo takhle:

Spousta fotografií zde ->






Series Navigation<< Kaple v MírkověKaple Narození sv. Jana Křtitele v Trávníku >>
Tagy