weby pro nejsevernější čechy

Kaple svatého Jana Nepomuckého ve Vehlovicích

Nad svahem směrem k Labi, na němž je dětské hřiště, stojí u křižovatky ulic Vehlovská, U Kapličky a Hroznová stavba, uváděná na mapy.cz jako kaple svatého Jana Nepomuckého.
Se zasvěcením kaple to ale je nějaké složitější. Mapy.cz vycházejí z údajů diecézního katalogu, kde je jedna kaple označena takto, ale podle fotky to není ona:

Hádám, že na fotce je zaniklá kaple na břehu Labe.

Na wiki v historii obce, stejně jako na všech materiálech dostupných přímo v obci, je kaple udávána důsledně bez zasvěcení, s jedinou výjimkou: Dle Ottovy encyklopedie dříve platilo „ves v Čechách nad Labem, hejtm. a okr. Mělník, fara a pš. Liběchov; 129 d., 632 obyv. č., 4 n. (1900), 2tř. šk., kaple sv. Jana, vinice, pleteni košův a lomy na »vehlovickou« opuku.“

Ovšem to se mohlo jednat o kteréhokoli Jana… Další zdroje s odvoláním na Umělecké památky Čech 4 (K – O), Poche a kol., Academia Praha 1982, uvádějí, že jde o kapli svatého Josefa. Kde je pravda, netuším. Popis odpovídá, ač foto interiéru je buď staré, nebo odjinud:

Kaple sv. Josefa ve Vehlovicích je drobná barokní stavba. Jedná se o osmibokou kapličku s polokruhovými okny. Stěny jsou členěny lizénovými rámci. Kaple je zakončena bání s lucernou. Vnitřek kaple je sklenut kupolí. Z vybavení kaple stojí za zmínku barokní krucifix.

K doplnění – zděná omítaná stavba, lizény barevně zvýrazněny. Okna jsou v horní části „lichých“ stěn. Dvoudílné dřevěné dveře jsou umístěny v obdélném vstupním otvoru, odvráceném od silnice směrem ke svahu, nad nimi malé kruhové okénko. Střecha kryta plechem, zakončena kruhovým zděným nástavcem, na němž stojí čtvercová sloupová zvonička se stanovou taktéž plechovou stříškou, zakončenou malým křížem.

Series Navigation<< Kaple v Českolipské ulici v Mělníku-MlazicíchSkalní kaple Navštívení Panny Marie v Dolní Chřibské >>
Tagy